Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Naast elkaar verder.

Waarheen? Naar waar de aanstormende toekomst ons trekt.

Aanleiding

Het Bert Hellinger Instituut Nederland en Jan Jacob Stam gaan naast elkaar verder.

Vanaf 1 september 2020 gaat het Bert Hellinger Instituut Nederland (BHIN) met aan het roer de eigenaren Bibi Schreuder en Barbara Hoogenboom haar koers vervolgen naar een betekenisvolle bijdrage aan families, organisaties en de samenleving.

Vanaf diezelfde datum gaat Jan Jacob, als goede buur van zijn dierbare Bert Hellinger Instituut Nederland, zelfstandig verder. Waarheen? Naar waar de aanstormende toekomst hem trekt.

Bert Hellinger Instituut Nederland, in het hart van systemisch werk in ontwikkeling.
We nemen daar graag verantwoordelijkheid voor.

Bibi en Barbara

Wij staan in het hart van systemisch werk in ontwikkeling en nemen daar graag verantwoordelijkheid voor.

Over ‘bestemming bereiken’...

Jan Jacob Stam gaf jaren geleden Hellingers term ‘Geist’ praktischer vorm door het als de Evolutionaire kracht te benoemen en vulde de drie principes ‘erbij horen, ordening en uitwisseling’ aan met een vierde principe: ‘bestemming’.
Het bereiken van je bestemming, of dat nou persoonlijk is, of voor een organisatie als geheel, is verbonden met de evolutionaire kracht. Die kracht gaat over ‘dat, wat het leven van jou of je organisatie wil’ en is zo sterk dat het patronen doorbreekt en jou en/of je organisatie op een nieuwe weg kan brengen. Soms heeft een persoon zijn of haar bestemming in de functie of in een organisatie bereikt, soms heeft een organisatie haar bestemming bereikt, soms beide.

En dat vierde principe, bestemming, waar we al vele jaren over vertellen en mee werken, is nu uitermate actueel voor onszelf: Jan Jacob heeft binnen het BHIN zijn bestemming bereikt.
En weet: zowel het Bert Hellinger Instituut Nederland als Jan Jacob zelf hebben nog veel bestemming in het vakgebied van systemisch fenomenologisch werk! Het voelt vooral dat we ieder iets anders te doen hebben in de wereld.

Dat betekent dat we hebben besloten dat Jan Jacob en het BHIN los van elkaar gaan. Als goede buren gaan we beiden de wegen verkennen die op ons afkomen. Onderzoeken wat het precies is, dat we te doen hebben, te betekenen hebben, welke weg de onze is. Mogelijk wijken onze wegen uiteen, mogelijk kruisen ze elkaar, mogelijk lopen ze af en toe parallel.
Wat zeker is, is dat het gedachtegoed van Bert Hellinger met de drie gewetens en de vier principes het fundament is en blijft van zowel het BHIN als van het werk van Jan Jacob. Het blijft de bron en oorsprong van het werk dat we in de wereld zetten. Ook al zijn we goede buren van elkaar. Dat is onvervreemdbaar. Sterker nog, dit gedachtegoed is wat ons stuurt en waar deze beweging uit voortkomt. En wij – Bibi, Barbara, Jan Jacob – hebben de moed ons door deze beweging te laten meenemen.

En nu?

Deze beweging van naast elkaar gaan, gaat uit vóór het Precies Weten. Het Precies Weten Wie van Wat is en Waarom. We weten niet waar het ons gaat brengen. En dat is in orde. Ongetwijfeld hebben we langs onhelderheid en spannende momenten te gaan met elkaar. Gelukkig is het vertrekpunt hiervoor een gezonde, volwassen en warme verstandhouding tussen ons drie als -voormalig- eigenaren.

Wat we in ieder geval weten is dat dit besluit enorm veel energie en zin heeft vrijgemaakt, voor ieder van ons!
Voortaan zullen Barbara Hoogenboom en Bibi Schreuder als eigenaren samen het BHIN voortzetten, de aanstormende toekomst tegemoet.
Jan Jacob slaat via www.janjacobstam.nl (en www.janjacobstam.global) zijn vleugels uit.

Een praktisch punt: in sommige opleidingen staat Jan Jacob als (een van de) opleider(s) ingepland. Daar verandert niets aan, uiteraard kun je rekenen op zijn volle presentie daarin, of het nou ‘live’ zal gaan plaats vinden en/of ‘online’.

De komende tijd nemen Barbara en Bibi jullie via de BHIN-nieuwsbrieven en social media graag mee in de ontwikkelingen en ontdekkingen van en binnen het BHIN en het daaruit voortvloeiende (her)nieuw(d)e aanbod. Het bruist van de ideeën, dat is zeker!

Als je niets wilt missen van het aanbod en de professionele ontwikkelingen van Jan Jacob, meld je dan snel aan voor zijn nieuwsbrief! Je kunt nu al zijn nieuwe website janjacobstam.nl bezoeken en een indruk krijgen waar hij uithangt. Via zijn website kun je gemakkelijk je e-mailadres achterlaten om je op zijn nieuwsbrieven te abonneren.

Voor velen arriveert dit bericht wellicht midden in een vakantieperiode waarbij je aandacht elders kan zijn. Daarom ontvang je vóór 1 september dit bericht nog een keer. Mogelijk met nieuwe updates en/of meer toelichting. Heb je intussen vragen of reacties? Stuur gerust een mail naar info@hellingerinstituut.nl en/of info@janjacobstam.nl.

Hartelijke groet,
Bibi en Barbara

Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?

Ons werkveld is breed en richt zich op bedrijven en organisaties, persoonlijke ontwikkeling, ziekte en gezondheid, onderwijs en maatschappelijke vraagstukken.

Over ons

Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Op deze pagina kun je terecht voor veelgestelde vragen, of om door het systemische bos de bomen weer te kunnen zien.

Veelgestelde vragen

Regelmatig delen wij in de vorm van blogs/artikelen onze ervaringen of inzichten die we opdoen tijdens onze werkzaamheden in binnen- en buitenland.

Blogs

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.