Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Barbara Hoogenboom

Is mede-eigenaar van en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
12 januari 2017| Overig

Ontmoeting Bert Hellinger

Bert Hellinger, ik heb hem nu drie keer aan het werk mogen zien. De eerste keer in mei 2013 bij het International Trainingscamp was even schakelen. Training is bij hem dat hij opstellingen doet en over de thema’s die geraakt worden, achteraf zijn visie deelt. Training is niet hem bevragen op zijn principes noch zelf oefenen of aantekeningen mogen maken. Het is uitsluitend ervaren. Als je je daaraan kunt overgeven, leer je onwaarschijnlijk veel. Het werd erg duidelijk dat Sophie Hellinger een grote bijdrage levert aan Bert, aan het vak en aan allen waar zij mee werkt.

In januari 2014 wilde ik ook graag van hem leren op het gebied van organisatieopstellingen. Dit werd een teleurstelling en innerlijk besloot ik: laat Bert Hellinger de bron zijn van mijn meesters (Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder en diverse anderen) dan zoek ik mijn bron in hen en hun generatiegenoten. Vol van dit inzicht verliet ik Bad Reichenhall.

Kort daarna werd ik mede-eigenaar van het Bert Hellinger Instituut Nederland. Bert Hellinger heeft aan Jan Jacob Stam 15 jaar geleden toestemming gegeven om zijn naam te gebruiken en ‘in zijn geest’ te werken. En gaandeweg bekroop mij het gevoel: ik wil Bert nog een keer zien. En staande naast Jan Jacob hem opnieuw ontmoeten, begroeten en innerlijk voelen of het in orde is dat ik óók in zijn geest mag werken voor het Bert Hellinger Instituut.

7 November jl. gingen Jan Jacob en ik op pad. Met een 100×100 cm groot cadeau namens Nederlandse opstellers voor zijn 90ste verjaardag. Op 8 en 9 november 2015 was er in Bad Reichenhall het Supervision Seminar. Bert was heel blij verrast om Jan Jacob te zien voor aanvang van het seminar, het plezier en de verbinding straalde van hun ontmoeting af. En toen we een dag later in de pauze hem het cadeau gaven, was er opnieuw die intense verbinding tussen deze twee mannen. Ook ik kreeg een warme en onderzoekende blik, al was het kort. En ja, het was voelbaar, dat Bert het Jan Jacob volledig toevertrouwt om zijn eigen keuzes te maken in de voortzetting van het Bert Hellinger Instituut Nederland. En zo heb ik de voor mij zo belangrijke toestemming ‘gehaald’.

En wat er als onbeschrijflijk groot cadeau bij kwam, is dat Bert fenomenaal scherp en krachtig was tijdens dit seminar. Hij en Sophie opnieuw te zien werken op hun ‘nieuwe’ manier, nauwelijks met woorden. ‘Veel zinnen zijn leeg. We vinden de waarheid in weinig woorden.’

Onderweg terug naar het vliegveld in München, viel het mij binnen: ik heb de verbinding met ‘de oerbron’ Bert Hellinger terug. Nog veel belangrijker dan welke toestemming dan ook. Diep dankbaar en ontroerd gingen we het vliegtuig terug naar Nederland in. Klaar voor de toekomst, precies zoals die op ons af komt.

Barbara Hoogenboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.