Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Opleiding

Familieopstellingen

Een opleiding familieopstellingen dompelt je volledig onder in het systemisch fenomenologische werk. Je doet kennis, ervaring en inzicht op over de grondprincipes en de dynamiek in systemen. Ontdek hoe je andere mensen kunt helpen in hun ontwikkeling of zelf kunt groeien dankzij een familieopstelling!

Een opleiding familieopstellingen ondersteunt je in het zoeken naar de balans tussen fenomenologisch waarnemen en kennis.

Voor wie een opleiding familieopstellingen bedoeld is

Een opleiding familieopstellingen is geschikt voor iedereen die beroepsmatig te maken heeft met het functioneren van systemen (zoals familiesystemen en andere sociale systemen): artsen, psychologen, therapeuten, fysiotherapeuten, sociaal-maatschappelijk werkers, docenten, coaches, trainers, organisatieadviseurs of mensen die breed geïnteresseerd zijn in het systemisch vakgebied.

Ook kun je een opleiding familieopstellingen volgen als je graag zelf een opstelling zou willen meemaken. Je kunt je eigen vraag inbrengen én ervaart de opstellingen van anderen. Je wordt ook regelmatig uitgenodigd om representant te zijn in opstellingen van anderen. Dit zijn unieke ervaringen die je leren familieopstellingen beter te doorzien en doorvoelen.

Hoe een opleiding familieopstellingen je helpt in je persoonlijke ontwikkeling

Het BHI geeft verschillende opleidingen, cursussen en workshops op het gebied van familieopstellingen. Je kunt kennismaken met familieopstellingen in het algemeen en een familieopstelling meemaken.

Wanneer je een familieopstelling meemaakt, kun je je eigen vraag inbrengen én ervaar je de opstellingen van anderen. Je wordt ook uitgenodigd om representant te zijn in opstellingen van anderen. Dit zijn unieke ervaringen die vaak ook een verdieping brengen in je eigen proces. Daarnaast leer je familieopstellingen beter doorzien en doorvoelen door de uitleg van de trainer en door het meemaken van opstellingen van anderen.

Een familieopstelling geeft nieuw perspectief, vanwaar je heel anders met je vraag om kunt gaan. Je krijgt inzicht in hoe de systeemdynamieken jou deden vastlopen, maar ook waar je juist in uitblinkt en hoe jouw verleden en omgeving daaraan bijdragen.

Je kunt zo uiteenlopende onderwerpen onderzoeken:

 • Relaties
 • Opvoeding
 • Ziekte
 • Ongewenst gedrag
 • Onverklaarbare gevoelens of gedachten
 • Verslaving
 • Conflicten
 • Depressieve gedachten
 • Geen stappen naar ander werk kunnen zetten
 • Geen rust kunnen vinden

Hoe je als begeleider leert je cliënt te coachen met een familieopstelling

Wanneer je als begeleider een cliënt coacht met behulp van een opstelling, is het van groot belang dat je je bewust bent van je eigen rol en systemische proces. En je kunt openstellen voor verschijnselen waar geen houvast is aan rationele verklaringen. Dat vraagt dan ook zeker ruimte voor bewustwording over onszelf:

 • Welke processen lopen in mijzelf tijdens een inleidend interview?
 • Hoe werkt mijn lichaam als radar voor systeemenergie?
 • Wat zijn mijn eigen blinde vlekken en waar heb ik coaching nodig?
 • Hoe ga ik om met dat niet-weten?
 • Wat zou ik af moeten leren en loslaten?

Opleidingen familieopstellingen bij het BHI

Bij het Bert Hellinger Instituut kun je verschillende opleidingen, cursussen en workshops over familieopstellingen volgen.

 

Opleiding Systeemdynamieken in families

Systeemdynamieken in families zijn veelal een reactie op de tegengestelde werking van de drie mechanismen. Dat kan leiden tot uiteenlopende persoonlijke problemen, die generaties lang kunnen doorwerken. Deze opleiding helpt je de familiedynamieken te herkennen en te begrijpen.

De opleiding Systeemdynamieken in families richt zich op mensen die beroepsmatig te maken hebben met het functioneren van systemen en is opgedeeld in 8 blokken, verdeeld over 18 dagen.

Ga naar de opleiding Systeemdynamieken in families.

 

Opleiding Familieopstellingen voor organisatieopstellers

Familieopstellingen helpen organisatieopstellers de grenzen van het organisatiesysteem doorbreken. Soms gaat het bij een organisatievraagstuk meer over een persoonlijke, werkgerelateerde vraag van de vraaginbrenger. Immers, veel patronen en dynamieken die zich in organisaties herhalen, hebben ook hun oorsprong in een familiesysteem. Deze opleiding helpt organisatieopstellers bij het begeleiden van familieopstellingen en persoonlijke thema’s van cliënten.

Ga naar de opleiding Familieopstellingen voor organisatieopstellers.

Aanmelden voor een opleiding familieopstellingen?

Bekijk direct het actuele aanbod opleidingen, workshops en cursussen familieopstellingen bij het Bert Hellinger Instituut!

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.