Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Opleiding

Systemisch werken

Een opleiding systemisch werken helpt je vragen te onderzoeken middels een systemische werkvorm. Dat kunnen vragen op persoonlijk, professioneel of zakelijk vlak zijn. Zo ontstaat inzicht in onbewuste patronen binnen families en organisaties. Een opleiding systemisch werken geeft je daarmee nieuwe handvatten die je kunt gebruiken in je werk, bijvoorbeeld als leider, coach of consultant.

Voor wie een opleiding systemisch werken bedoeld is

Een opleiding rond systemisch werken is voor iedereen die complexe situaties in het professionele leven tegenkomt of verwacht tegen te gaan komen. Er zijn enorm veel verschillende vragen die met een systemische werkvorm onderzocht kunnen worden. Over relaties, opvoeding, samenwerking, team- en organisatieproblemen.

Een opleiding systemisch werken kan nuttig zijn voor vele professionals: coaches, managers, therapeuten, projectleiders, docenten, artsen, etc .

Wat systemisch werk doet

Wij maken allemaal deel uit van groepen. Soms zonder dat je er bewust zelf voor kiest, simpelweg vanwege je geboorte. Maar ook een klas, een sportclub, een team in een organisatie, een streek, een land, de samenleving: het zijn allemaal  systemen in zichzelf.

Systemisch werken richt zich op het geheel. Niet op de details of het individu. We zoomen uit en kijken naar het hele systeem. Door onbewuste patronen binnen het systeem inzichtelijk te maken ontstaat een nieuw palet aan interventiemogelijkheden.

Wat een opleiding systemisch werken doet voor je eigen ontwikkeling

Bij systemisch werk leer je oordeelloos waarnemen en handelen. Je onderzoekt wat van de werkelijke geschiedenis erkend moet worden voordat een volgende stap gezet kan worden. Daarom leer je luisteren met oren die zich steeds afvragen: “Voor wat is dit vraagstuk een oplossing?”. “Wat in het systeem wil gezien worden en weer een plek in de geschiedenis hebben?”

Als professional leer je dat je een proces in beweging kunt brengen om oude, niet werkende patronen te laten varen en nieuwe wegen in te slaan. Je ontdekt dat een vraagstuk er vanuit een ander perspectief anders uit kan zien – of zelfs helemaal geen vraagstuk meer is.

Systemisch werken met en zonder opstellingen

Systemisch fenomenologisch werk kun je toepassen in verschillende werkvormen, met of zonder gebruik van opstellingen.

Werken met opstellingen draait om het uitbeelden van een familie- of organisatiesysteem waar je deel van uitmaakt of bij betrokken bent. Het is een werkvorm om bedekte, onbewuste verbindingen te onderzoeken.

Opstellen kan op verschillende manieren. De meest gangbare manier is het opstellen met menselijke representanten. Zij worden ingezet om een persoon of abstract element (een concept, product, bedrijfsonderdeel) te representeren in de opstelling. Je kunt ook opstellen zonder mensen, maar voorwerpen gebruiken. De zogenaamde tafelopstellingen met poppetjes zijn hier een mooi voorbeeld van. Daarnaast kan de opstelling in de verbeelding begeleid worden.

In alle opstellingen onderzoeken we de onderlinge verhoudingen en dynamieken tussen de verschillende elementen die zijn opgesteld. Uit duizenden opstellingen zijn vele inzichten naar voren gekomen over hoe familie- en organisatiesystemen functioneren vanuit systemisch perspectief.

Bij systemisch werken zonder opstellingen kun je kiezen voor gesprekken met systemische vragen en -interventies. Of werken met paarden – ook een zeer effectieve manier van systemisch werken.

Doel van een opleiding systemisch werken

Een opleiding systemisch werken leert je op systemische wijze vraagstukken te onderzoeken en te begeleiden en de houding en principes van systemisch fenomenologisch werk in te zetten.

Je kunt:

  • de werking van systemen en de drie mechanismen begrijpen: het eenheidsmechanisme, systeemmechanisme en evolutionaire kracht.
  • oordeelloos, fenomenologisch systemisch waarnemen en handelen.
  • een nieuw perspectief openen door essentiële vragen te stellen, waardoor de ander inzicht krijgt in zijn/haar systemische positie.
  • patronen uitleggen en de ander bewust inzicht geven in zijn of haar (tot dan toe) onbewuste patronen.

Boek Systemisch coachen

Wanneer je als coach interesse hebt in systemisch werken, kun je veel baat hebben bij het boek Systemisch coachen. Dit boek is een prachtige voorbereiding of aanvulling op een opleiding systemisch werken. Je leert je eigen vragen te formuleren, je eigen verdieping te creëren en deze kennis toe te passen in je coaching. Bij diverse opleidingen ontvang je een gratis exemplaar van dit boek. Het is ook mogelijk het boek los te bestellen.

Opleidingen systemisch werken

Het Bert Hellinger Instituut biedt verschillende opleidingen op het gebied van systemisch werken. Zowel in het Nederlands als Engels, online of fysiek, voor een kortere of langere periode. Enkele voorbeelden van opleidingen zijn:

 

Opleiding Systeemdynamieken in families

Systeemdynamieken in families zijn veelal een reactie op de tegengestelde werking van de drie mechanismen. Dat kan leiden tot uiteenlopende persoonlijke problemen, die generaties lang kunnen doorwerken. Deze opleiding helpt je de familiedynamieken te herkennen en te begrijpen.

De opleiding Systeemdynamieken in families richt zich op mensen die beroepsmatig te maken hebben met het functioneren van systemen en is opgedeeld in 8 blokken, verdeeld over 18 dagen.

Ga naar de opleiding Systeemdynamieken in families.

Opleiding Systeemdynamieken in organisaties

Systeemdynamieken in organisaties spelen een belangrijke rol in de onderstroom. Dat kan belemmerend werken in allerlei situaties. Bijvoorbeeld wanneer er weerstand of angst leeft in de organisatie. Of mensen niet mee kunnen of willen bewegen bij veranderingen in het team of de organisatie.

De opleiding Systeemdynamieken in organisaties leert je systemisch werk te doorvoelen, te integreren in jezelf en mee te nemen naar de wereld van organisatievraagstukken.

Ga naar de opleiding Systeemdynamieken in organisaties.

 

Opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen

In de opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen leer je vanuit de systemische bril kijken naar wat in organisaties en teams speelt. Als de samenwerking stagneert, patronen hardnekkig zijn of de verandering steeds stokt, dan zit de oorzaak vaak niet tussen mensen maar in het systeem. Deze opleiding leert je hoe je vanuit systemisch perspectief kunt bijdragen aan de vitaliteit en groei binnen organisaties en teams.

Ga naar de opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen.

Aanmelden voor een opleiding systemisch werken?

Bekijk direct het actuele aanbod opleidingen, workshops en trainingen systemisch werken  bij het Bert Hellinger Instituut!

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.