Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

WorkshopIk en mijn innerlijke, kritische delen

We zeggen wel eens: “We denken dat wij systemen leiden, maar systemen leiden ons.” Ik zou er graag nog iets aan toevoegen: onze innerlijke criticus. Die doet ook een (flinke) duit in het zakje.

In deze workshop van twee hele dagen en één halve dag onderzoeken we waar de kritische stemmen of delen mee verbonden zijn. Daarna volgt een proces van erkenning, ge-laten-heid en handvaten voor in de toekomst.

Voor wie?

De innerlijke criticus is dat innerlijke deel dat altijd tegen ons zegt dat we het niet goed genoeg hebben gedaan, of dat we wel eens wat harder mogen werken/sporten/gezonder leven/meer leven naar je passie/socialer moeten zijn/vaker thuis moeten zijn of nog steeds geen balans hebben en dat dat inmiddels wel eens tijd wordt gezien je leeftijd…

Voor velen is de volumeknop van deze innerlijke criticus moeilijk te vinden. Niet zo gek als je bedenkt dat deze criticus juist verbonden is met verschillende delen uit de systemen waar je toe behoort of toe behoorde. Bijvoorbeeld je gezin van herkomst, maar ook de familie achtergrond, of het sociale schoolsysteem waar je als kind uren in hebt doorgebracht.

Hoe hard staat die volumeknop bij jou? En wat zegt deze kritische levensgenoot allemaal tegen jou? En wat moet of kun je er mee? En om maar even door te gaan; aan wie of wat heb je ontrouw te worden als je meer zélf gaat leiden? Aan welk trauma is een stem verbonden? Voor hoeveel mensen heb je, onbewust, iets te compenseren, of in te halen?

Doel van de workshop

In deze workshop leer je:

  • inventariseren welke delen of stemmen er zijn
  • onderzoeken wanneer ze zijn ontstaan
  • systemisch verkennen d.m.v. opstellingen
  • meditaties doen
  • krachtige oefeningen rondom een eigen plek innemen
  • innerlijke delen verbonden aan trauma (van het individu en/of van het systeem)
  • hoe de innerlijke criticus in te sluiten in de toekomst (in plaats van uit te willen sluiten)
  • integratieoefeningen middels mini-opstellingen

Programma

We werken in een kleine groep van maximaal tien personen. Voorafgaand aan de workshop ga je aan de slag met enkele thuisopdrachten.

Toelating

Er is geen systemische kennis nodig om deel te kunnen nemen aan het programma.

Bijeenkomsten tijdens Covid-19-pandemie

Het Bert Hellinger Instituut doet er alles aan om de richtlijnen vanuit de overheid ter voorkoming van de verspreiding van Covid-19 zo goed mogelijk op te volgen. We werken steeds zoveel mogelijk conform de laatst bekende richtlijnen en mogelijkheden. Lees de actuele informatie over Covid-19 en het BHI en/of neem persoonlijk contact met ons op.

Praktische informatie

Gespreide betaling is mogelijk zonder meerkosten. Voor het maken van afspraken omtrent gespreide betaling kun je contact opnemen met de administratie via info@hellingerinstituut.nl.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze opleiding vrij van BTW.

De startdata voor deze opleiding

In ons cursusaanbod wordt de opleiding op regelmatige basis aangeboden. Er zijn dus verschillende startdata en trainers. Zie hieronder de agenda voor deze opleiding of ga direct naar onze aanbodpagina voor de uitgebreide informatie

2 oktober 2023
2 dagen
Groesbeek
Maaike van der Heiden
€ 395,-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.