Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Marion Latour

Is mede-eigenaar, trainer, coach en opsteller bij het Bert Hellinger Instituut Nederland.

Profiel
23 februari 2023| Persoonlijk

Bedding maken

Onlangs was de jaarlijkse motorcross off-road trip in onze gemeente. Honderden motorcrossers en quadrijders kijken er ieder jaar naar uit om deze 50 kilometer lange en mooie off-road trip te maken.

Helaas kijk ik er niet naar uit, omdat tijdens een vorige editie een van onze drie paarden geheel in paniek raakte. Zelfs zo erg dat we bijna de dierenarts hadden gebeld om hem te laten kalmeren. Dus eerlijk gezegd was ik lichtelijk nerveus in de aanloop naar deze dag.

Natuurlijk weet alles in mij dat een goede bedding maken belangrijk is, voor mezelf en voor de paarden. Maar hoe doe je dat, als je een slechte eerdere ervaring hebt gehad en zelf nerveus bent?

In de dagen voorafgaand gingen mijn gedachten bewust naar hoe ik bedding kon maken voor de paarden. Ik herinnerde mezelf eraan dat diegene die bedding maakt allereerst in goed contact moet staan met zichzelf. Bewust in afstemming moet komen en blijven met je eigen lichaam.

Opeens kon ik voelen dat ik daarnaast nog iets anders te doen had… ik realiseerde me dat ik hard aan het werken was om de motorcrossers buiten te sluiten, ik wilde ze echt het liefst weg hebben.  Ik hoorde mijzelf namelijk de dagen ervoor mopperen op de motorcrossers en de off-road trip, en had iets geroepen als: “met oud & nieuw geen vuurwerk maar wel een dag dit!?!”.

Bedding maken vraagt om in te sluiten wat er niet mag of kan zijn, het exclusieve inclusief te laten zijn, zodat er compleetheid is. Compleetheid in het geheel.

Zo kunnen diegenen waarvoor de bedding gemaakt wordt, langzaam de compleetheid laten landen in zichzelf.

Dus wat ik te doen had, was juist de motorcrossers en dit jaarlijkse evenement in mijn hart te sluiten.

Toen dit kwartje viel, werd het mogelijk voor mij om dit in te sluiten en zelf rustig te zijn tijdens deze motorcross. En de paarden? Die waren dit keer ook rustig…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.