Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Barbara Hoogenboom

Is mede-eigenaar van en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
6 november 2023| Persoonlijk

De pijn van leren

In onze opleidingen is een van onze uitnodigingen aan de deelnemers: durf ontrouw te worden. Want leren en ontwikkelen vergt ontrouw worden aan bijvoorbeeld eigen overtuigingen, aan wat je eerder hebt geleerd of aan je eerdere leermeesters. Of misschien maak je je ook ontrouw aan je (voor)ouders, omdat jij kansen tot studie of professionele ontwikkeling krijgt die zij niet kregen. Of mogelijk maakt het systemisch leren jou ontrouw aan familieleden, collega’s of vrienden die een oordeel hebben over systemisch (opstellingen)werk. ‘Ontrouw worden’ betekent er minder of anders bij horen. En er minder bij horen, kan pijn doen of ongemakkelijk voelen. De pijn van leren dus. 

 Afgelopen week was ik met een paar collega’s in Kaapstad, Zuid-Afrika, om te leren bij de Advanced Training Immersion georganiseerd door Tanja Meyburg van African Constellations. Deze training werd gegeven in the Castle of Good Hope, dat de Nederlanders ooit hebben gebouwd en wat lange tijd centrum was voor slavenhandel. Overigens begrijp ik niets van die naam, het is geen kasteel en ‘goede hoop’ was daar in die tijd zeker niet te vinden voor de meeste mensen! Op die plek ligt nog een heel donker stuk Nederlandse geschiedenis opgeslagen. Geschiedenis die ik via hedendaagse boeken en verhalen het laatste jaar (pas!) echt aan het leren ben. En die geschiedenis dendert recht al je lichaamscellen in als je op die plek in Kaapstad bent. Over pijn van leren gesproken… 

Er valt nog veel over te delen èn ik neem nog wat meer tijd om het geleerde te laten bezinken.  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.