Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Bibi Schreuder

Is stamoudste, mede-eigenaar en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
11 februari 2019| Potentieel

Een workshop met grootouders over grootouderschap

Grootouder potentieel is er.

Meestal wordt het aangeraakt bij het eerste contact met een kleinkind, of misschien zelfs wel bij de geboorte van een kleinkind, zelfs als de grootouder daar niet bij aanwezig is.

Kleinkinderen zijn er goed in om dit potentieel bij hun grootouders aan te wakkeren. Het is iets dat grootouders vaak proberen te beschrijven in woorden, maar wat direct af te lezen is aan hun gezicht of zelfs hun hele lichaam… de woorden beschrijven vaak iets als: onvoorwaardelijk, overstromende liefde, en één van de deelnemers benoemde het zo: “Je weet zonder te hoeven weten, wijsheid, dus eigenlijk”.

En wat als je dit potentieel ook in de rest van je leven mee zou nemen, en bijvoorbeeld in je werk zou gebruiken?

We deden oefeningen en oogstten de inzichten

Een kleinkind boort een nieuwe levensfase aan.

Vaak zijn we zo gericht op het kleintje, dat we geen ruimte geven aan onszelf om dit overgangsritueel bewust aan te gaan.

En zoals bij zoveel nieuwe beginnen: het betekent dat je dan ook wat achter te laten hebt.

Allereerst de vorm van ouderschap die je met je kind (de ouder van je kleinkind) had…

Ook je vaderschap, je moederschap verandert ten aanzien van je zoon of dochter.

En misschien had je in eerdere levensfase-overgangen nog niet werkelijk afscheid genomen van je jeugd, (met alle kind-illusies die de werkelijkheid mooier wilden maken dan ze is). De komst van kleinkinderen biedt je een tweede kans om alsnog volwassen te worden. En de werkelijkheid te nemen zoals die is.

Dan komt ruimte beschikbaar voor dat enorme grootouder potentieel…

Het is onbeschrijfelijk om te zien aan mensen wanneer ze contact maken met dat grootouder-potentieel en het ook meenemen, in hun werk bijvoorbeeld. Zij stralen niet alleen, maar er komt een aantrekkingskracht door hen heen. Het lijkt wel alsof zij nu in staat zijn om dát op te wekken bij anderen wat een pasgeboren kleinkind opwekt bij een grootouder!

Beste werkgever: hoe zou het zijn als je oudere werknemers hun grootouder-potentieel inzetten in hun werk? Kan je dat aan?

Wat ook zo’n bijzondere ervaring was: zelfs als je geen grootouder bent, kan je contact maken met dit potentiële grootouder-potentieel! Het voelde een beetje als verraad, maar het was zo passend bij de leeftijd waarin de potentie ligt om grootouder te zijn. Het voelde ook een beetje als stiekem snoepen uit grootmoeders koektrommeltje, maar zó lekker, en stiekem wetend dat grootmoeder hooguit voor de vorm boos zal zijn…toch nog toestemming nodig? Van mijn eigen grootouders?

Door vol de plek van volwassen kleinkind in te nemen, kwam de grootouder potentie op me toestromen. Ik zag aan de gezichten om me heen wat ík toen uitstraalde…

Miniopstelling Grootouder potentieel

Vijftallen

Stel op:

Ik als (toekomstige) grootouder
1 Representant voor mijn leven nu en in de toekomst
1 Rep: Mijn grootouders en dat wat ze voor mij betekenden
1 Rep: Mijn (mogelijk toekomstige) kleinkind(eren)
1 Rep: “dat wat ik achter te laten heb”
Neem waar, beweeg zoals de beweging gaat, langzaam en in stilte

Dan stelt de representant van het grootouder-potentieel zich erbij op.

Neem waar, beweeg zoals de beweging gaat.

Maak volop kennis met het potentieel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.