Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blog

Auteur

Marion Latour

Is gelieerde trainer, coach en opsteller bij het Bert Hellinger Instituut Nederland.

Profiel
11 februari 2019| Organisatieopstellingen

VUUR!

Na bijna 25 jaar gewerkt te hebben bij de brandweer durf ik wel te zeggen dat ik aardig wat branden (samen met mijn collega’s) geblust heb.

Achteraf terugkijkend realiseer ik mij dat het eigenlijk helemaal niet ging om het blussen, het ging erom dat je begreep hoe het vuur zich ontwikkelde, waar de beweging van het vuur zat. Dat je het vuur niet wilde controleren of temmen maar mee kon gaan in de ontwikkelingen van het vuur, bewust was van de risico’s en niet de held wilde zijn. Dan kon je samen met de beweging van het vuur meegaan en het blussen.

In de brandweerauto zit je meestal met 6 mensen, het brandweerteam. Als het team het vuur begreep, respecteerde en zich op een bepaalde manier er aan overgaf dan stroomde het binnen en buiten het team.

Afgestemd op het vuur, op het potentieel. Het potentieel ín het vuur en ván het vuur

Gerelateerde lectuur

Gerelateerde lectuur

Systemisch Coachen

Systemisch werk zonder opstellingen

Jan Jacob Stam & Bibi Schreuder

Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder weten waar ze het over hebben. Met grote deskundigheid en diepgang geven ze de lezer nieuwe gedachten, nieuwe vragen en nieuwe methoden mee om op de systemische lagen interventies te kunnen doen. Interventies met blijvende effecten….

Bekijk het boek

Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?

Ons werkveld is breed en richt zich op bedrijven en organisaties, persoonlijke ontwikkeling, ziekte en gezondheid, onderwijs en maatschappelijke vraagstukken.

Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Op deze pagina kun je terecht voor veelgestelde vragen, of om door het systemische bos de bomen weer te kunnen zien.

Regelmatig delen wij in de vorm van blogs/artikelen onze ervaringen of inzichten die we opdoen tijdens onze werkzaamheden in binnen- en buitenland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens en organisatie.