Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

1 februari 2018| Overig

Erkennen

Er is wat er is.  Om je eigen leven of een organisatie in volle kracht neer te zetten is het helpend als je van alles wat is of was, erkent dat het er is of was.

De kunst is om systemisch uitgebalanceerde aandacht te geven; niet teveel en niet te weinig. Bij doorslaan naar de ene of de andere kant, betalen we daarvoor een prijs. De systeemkracht zorgt voor zichzelf op die manier wel voor herstel.

Te weinig erkenning.

Minder aangename zaken kunnen we soms ‘vergeten’, ontkennen, of bagatelliseren.

Als we feiten of gebeurtenissen buitensluiten dan ‘vragen’ die voortdurend om te erkennen dat ze plaats gevonden hebben. Dat vragen doen ze door energie van het heden weg te nemen en daarmee aan onze deur te kloppen met de boodschap ‘Ik hoor er ook bij.’

Teveel erkenning.

Door iets een grotere plek te geven dan passend is, zeggen we over andere feiten en gebeurtenissen dat ze kleiner zijn. Dat verstoort het geheel  evenzeer. In ons boek Systemisch Adviseren, de Organisatie als Levend Systeem schreven Siebke Kaat en ik: ‘Als je iemand de hemel in prijst, ontzeg je hem zijn plek op aarde’, terwijl dat de plek is waar hij thuishoort.

Als we niet oppassen lopen we het risico teveel of te weinig erkenning te geven. Teveel: in alledaagse taal zeggen we dan dat iemand iets groter maakt dan het is.

Te weinig: hij doet net alsof het niet gebeurd is.

In beide gevallen stagneert de systemische energie.

Vast blijven houden aan een markante gebeurtenis alsof het leven daarna niet meer verder gaat is net zo’n miskenning als het ontkennen ervan.

Erkennen is ook loslaten.

De Duitse taal kent het woord Denkmal en het woord Mahnmal. Ik vind het een mooi onderscheid van hoe je een gebeurtenis erkent.

Met Denkmal wordt bedoeld: een gedenkteken ter herinnering aan een persoon of gebeurtenis, iets om je te herinneren, om bij stil te staan. In zeker zin ga je met een Denkmal terug. Soms zie je mensen er ook niet meer van loskomen, levend in het verleden.

Met Mahnmal wordt een waarschuwing bedoeld; een gedenkteken dat iets in herinnering brengt waarvan je wenst dat het nooit meer zal gebeuren. Het Mahnmal is een oproep om op een lerende manier verder te gaan.

Denkmal, Mahnmal und noch einmal.

Op 19 September 1985 wordt Mexico getroffen door een zeer zware aardbeving. Het officiële dodental is 4.500. In werkelijkheid is het een veelvoud hiervan.

Sinds die gebeurtenis wordt ieder jaar op 19 september om 11.00 ’s morgens een ontruimingsoefening gehouden; Denkmal en Mahnmal ineen.

Hoe wrang is het dat op 19 september 2017 na de oefening om 11.00 uur ’s morgens om 13.15 noch einmal een zware beving plaats vindt…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.