Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

18 januari 2018| Overig

Waar hoor je bij?

Ik of wij?

De ene voetballer die een prachtige goal scoort, rent naar de tribune, slaat zich op de borst en stoot overwinningskreten uit.

De andere voetballer, na een even mooie goal, rent naar de speler die de voorzet gaf, omhelst hem, om vervolgens zich samen naar het publiek te wenden.

Plek geven en plek nemen. Het is een kunst om zelf de bij jou passende plek te nemen en de ander de plek te geven die hem toekomt in het geheel.

Wij of zij?

Na een voetbalwedstrijd kunnen supporters zich heel verschillend uitlaten, waarmee ze er anders bij horen. Sprekend over de spelers van de eigen club: ‘Ze hebben verloren,’ is een andere manier van erbij horen dan: ‘We hebben verloren.’

Ik heb de indruk dat na een gewonnen wedstrijd eerder gezegd wordt: ‘We hebben gewonnen.’ Dan wordt er minder over ‘ze’ gesproken, toch?

De trainer die na afloop van de wedstrijd geïnterviewd wordt kan zeggen: ‘De jongens zaten niet lekker in het spel.’ Of hij kan zeggen: ‘We zaten niet lekker in het spel.’ In welke omstandigheden versterkt welke uitspraak zowel de trainer als de spelers?

Nederland? Onze?

Het AD meldt op 30 juni 2017: ‘Lotte van der Zee uit Enschede is in Guatemala verkozen tot mooiste tiener van de wereld. Dat Nederland de verkiezing wint is bijzonder. Nooit eerder won een Europees land de verkiezing.’

De Telegraaf meldt op diezelfde datum: ‘Onze Lotte is mooiste teenager.’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.