Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Bibi Schreuder

Is stamoudste, mede-eigenaar en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
22 mei 2019| Familie

Friends

In de workshop in Goiania (Brazilie) vertelt F. op de laatste dag dat haar vader vermoord werd toen zij 9 was. Sindsdien werd er nooit meer over hem gesproken.

Het valt me op dat ze een beetje scheel kijkt.

Ik nodig haar uit en vraag een man uit de zaal om haar vader te representeren. Ze verstrakt helemaal als ik haar zeg dat ze tegen hem mag leunen. Ik zeg haar: Doe je ogen open en kijk iedereen aan en laat je aankijken!

Dan laat ik haar uitspreken: “sorry mam, ik verraad jou”. Ze knikt en tranen ruïneren haar make-up. Voorzichtig en heel langzaam durft ze tegen haar vader aan te leunen en na een tijdje is zichtbaar dat ze kan toelaten wat via hem komt.

Maar het meest opmerkelijk is, is dat ze nu niet meer scheel kijkt! Als ik het benoem, gaan haar ogen direct weer naar elkaar toe. Ik moedig haar aan nog meer tegen haar vader aan te leunen en werkelijk in te ademen wat via hem komt. En dan staan haar ogen weer recht..

Na deze opstelling is E. in tranen en wil wat zeggen: “Ik zat de eerste dag naast F. en het het voelde zo goed naast haar. Maar na de pauze ging ze ergens anders zitten en dat voelde zo naar. Maar nu snap ik het, want mijn vader heeft een man vermoord toen ik tien was, een vader van een meisje uit mijn klas…”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.