Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Yvonne Lonis

Is mede-eigenaar van en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
3 februari 2022| Persoonlijk

Geen weg meer terug

In 2009 begon mijn reis in het systemische veld met een jaaropleiding familieopstellingen. Daarna heb ik veel opstellingen workshops gegeven en mensen begeleid met systemische interventies. Toen er steeds meer organisatievragen op mijn pad kwamen, wilde ik me daar meer in bekwamen. Zo kwam ik in 2012 terecht bij het Bert Hellinger Instituut Nederland, bij de opleiding Systeem Dynamiek in Organisaties. En het werd onmiddellijk helder: er was geen weg meer terug. Aan deze bron wilde ik me verder voeden en bekwamen.

Na de opleiding startte ik samen met Barbara Hoogenboom, mijn opleidingsmaatje, het Systeemlab en bewogen we ons in het organisatie -en familieveld. Het Bert Hellinger Instituut Nederland bleef een bron en een soort basiskamp waar Barbara en ik steeds naar terug keerden en alle opleidingen deden. Ook bezochten we de trainingen van Bert Hellinger zelf een aantal keer. In 2015 werd Barbara mede-eigenaar en werd ik gelieerd trainer en nu 7 jaar later verbind ik mij als mede-eigenaar.    

Waar verbind ik mij nu aan? Aan het instituut? Aan de mensen die er werken? Aan het werk dat we doen?  Aan de bron of de bron achter de bron? Wie ben ik en wie zijn wij als mede-eigenaren en wie zijn de systemisch eigenaren?

Voor mij is het zo voelbaar dat het systemisch werk, dat wil stromen door mensen, organisaties en samenlevingen, de systemisch eigenaar is van het Bert Hellinger Instituut. En dat heeft een vorm, een organisatie nodig om de beweging die is ingezet via het instituut door Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder verder te brengen naar volgende generaties. Ik was al verbonden met de bron en het werk en nu verbind ik mij ook aan het instituut met alles wat het behelst. Ik draag graag bij aan dit mooie instituut, de organisatie, om het systemisch werk verder te brengen naar mensen, organisaties en samenlevingen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.