Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Jochen Beyer

Is mede-eigenaar van en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
3 februari 2022| Persoonlijk

Een ontwakend weten

Sinds de relatief korte tijd (medio 2016) dat ik met systemisch werk bezig ben, merk ik, of beter gezegd, is er een ontwakend weten in mij: dit is het veld waarin ik mij verder wil ontplooien, wat ik verder wil ontwikkelen en verder wil uitdragen. Laat ik zo zeggen: het heeft me gegrepen.

Na de opleiding Systemisch Coachen met Paarden bij Ruud Knaapen, begon het helemaal te kriebelen bij mijn eerste opleiding die ik in 2018 bij het Bert Hellinger Instituut Nederland gevolgd heb. De internationale versie van Systeem Dynamieken in Organisaties (SDOi). Destijds gegeven door Jan Jacob, Bibi en Barbara. Op dat moment de drie eigenaren van het instituut. Ik denk dat het zo’n beetje de laatste avond van de opleiding was. Terwijl ik met een medecursist aan het praten was, zag ik uit mijn ooghoek dat ook zij met zijn drieën aan het praten waren. Op enig moment stond Jan Jacob resoluut op, hij liep naar mij toe en kwam naast mij zitten. Hij zei tegen mij: “Jochen, als je ooit overweegt om systemisch werk te gaan doen, laat het ons dan weten, dan ben je van harte welkom bij ons. Oh ja, en als je wilt, dan moet je dat even praktisch met Barbara regelen, zij is immers onze directeur.” Nou, dat heeft welgeteld één nacht geduurd voordat ik bij Barbara aan de telefoon hing. 

“Ja, ik wil!”, waren mijn woorden. 

We hebben samen een plannetje gemaakt hoe we een en ander het beste konden realiseren. Het kwam neer op het volgen van een aantal significante opleidingen o.a. Master Organisatieopstellingen, Verkorte Opleiding Familieopstellingen, Train de Trainer Opleiding (The Seed & the Fruit), etc., sommige zelfs tegelijkertijd. Daarnaast meedraaien in opleidingen van andere trainers en vlieguren maken. Het ging in een sneltreinvaart. Mezelf helemaal systemisch onderdompelen, heerlijk. Wat helemaal gaaf was, was dat ik ook de gelegenheid kreeg en nam om het laatste boek van Bert Hellinger (Mein Leben, Mein Werk) vanuit het Duits naar het Nederlands te vertalen. Hierin ondersteund door met name Jan Jacob. Voor het eerst leek ook mijn hele Duitse achtergrond op zijn plaats te vallen.   

Begin 2019 kwam toen het moment om mijn baan in loondienst op te zeggen en mij volledig te richten op mijn eigen bedrijf en op het systemisch werk, als gelieerd trainer bij het Bert Hellinger Instituut Nederland. Na de zomer kwam Barbara met het idee en de wens om het BHIN verder voort te zetten met de nieuwe generatie en open te stellen voor meerdere eigenaren. Daar uiteraard ook weer een nachtje (wellicht zelfs twee) over geslapen. Mijn conclusie was en is: Ja! Hier wil ik graag mijn schouders onder zetten. Deze verantwoordelijkheid wil ik graag nemen en mede dragen. Hier wil ik mij graag aan verbinden. 

Wat mij altijd heel erg geraakt heeft, is hoeveel vertrouwen en hoeveel erkenning ik al vanaf het allereerste moment gekregen heb. Vooral om mijzelf te zijn, voor mijn hele achtergrond, mijn talenten, mijn kunnen en ook mijn niet kunnen. Dat alles er mag zijn, precies zoals het is, precies zoals ik ben. Daar ben ik erg dankbaar voor. Ik ben dan ook erg trots om mede-eigenaar van dit mooie instituut te zijn en vanuit daar dit mooie werk verder mag uitdragen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.