Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

12 april 2018| Overig

Je moet het loslaten!

Soms kan er iets met je gebeuren wat je ontzettend raakt. Letterlijk word je ont-zet. Het windt je op, het maakt je onrustig, nerveus, boos, of wat dan ook. Het heeft je in zijn greep.

Je ontmoet een vriend bij wie je je hart uitstort en vervolgens vertelt die je goedbedoelend: ‘Je moet het loslaten!’
Ja, dank je de koekoek! Dat is nou precies wat niet lukt.

De systemische theorie is eenvoudig: ‘Wat heb ík te doen, zodat het mij kan loslaten?’
Deze vraag creëert een groter geheel, dat zowel jou als het omvat. Dat kan bijdragen aan het besef dat je op dit moment bij elkaar hoort; gewoon omdat het zo is. Een volgende stap is dan om daar JA tegen te zeggen. Als je dat lukt, verandert er iets.
De theorie mag juist zijn. Haar toepassen vraagt wel enige inzet.

Ik kwam onlangs een aardige variant tegen, die basaal ook uitgaat van ja: ‘Probeer eens om het anders vast te houden.’
Niets moeten. Niets wat niet zou mogen. Binnen het geheel iets kleins veranderen. Alsof je eerst iets vasthebt in je linkerhand en daarna ondervindt wat er gebeurt als je het in je rechterhand neemt.
Over ter hand nemen gesproken. . .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.