Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Bibi Schreuder

Is stamoudste, mede-eigenaar en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
21 februari 2017| Overig

Kraanvogels

Ik ben in het huisje in de bossen van Iveta in Letland. Ze heeft een logo van haar op te richten centrum voor systemisch werk in Letland. Ze vraagt mij wat ik ervan vind. Het is een cirkel van vogels met in drie kleuren cirkels van vogels eromheen. Ik zeg dat ik de richting, de bestemming mis.

Op dat moment hoor ik een opwindend getrompetter wat ik niet thuis kan brengen. We kijken in de strakblauwe lucht en zien een slordige V van grote vogels hoog in de lucht. Plotseling is er een vreemde beweging in de troep en houden ze hun vleugels stil, en er formeert zich een cirkel, die omhoog gaat in de vorm van een spiraal. Bij iedere ronding blikkeren hun lichte onderkanten in de zon. Kraanvogels!

En opeens verandert de vorm weer, nu ze met de thermiek hoogte gekregen hebben, beginnen ze weer te vliegen en een perfecte V wordt gevormd, waar de vogels die niet zo hoog konden zweven snel bij aansluiten. We staan sprakeloos, met bonkend hart te kijken en luisteren naar hun enthousiaste getrompetter terwijl ze omhoogcirkelden. Nu weer in de V vliegend, wordt hun geluid weer een ritmisch Joeha, Joeha!.

“Nou weet ik hoe mijn logo moet worden!” Zegt Iveta.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.