Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Bibi Schreuder

Is stamoudste, mede-eigenaar en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
21 februari 2017| Familie, Organisatieopstellingen, Systemisch coachen

Loyaal aan de onderdrukking

Dit is de eerste groep in Letland die deze opleiding doet. Geïnteresseerd geraakt door het bijwonen van workshops of coachingssessies met Iveta, de organisator van deze opleiding.

In dit blok geef ik hen een oefening om uit te vinden of ze deze opleiding meer doen voor hun persoonlijke ontwikkeling of om professioneel begeleider van opstellingen te worden. En de begeleider kan oefenen met waarnemen wat het effect is wanneer de client rechts staat van de representant “professioneel”, of “persoonlijke ontwikkeling”, of links van zo’n element.

Na afloop is iedereen doodmoe. Ik snap niet waarom.

De volgende dag komen er gesprekken los. Voor velen was de positie van het “verantwoordelijkheid nemen ”  -het element aan je linkerhand nemen- voor je eigen persoonlijke ontwikkeling een enorme stap. Voor velen had dit de hele nacht doorgewerkt. Eén man zei: ” ik dacht dat het Sovjet regime wel het laatste was waar ik loyaal aan kon zijn.. Maar daar staan, en uitspreken dat ik hier verantwoordelijkheid neem voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, vervulde me met enorme angst en schuldgevoel. Vreemdgenoeg voelde ik dat niet bij de representant van de professionele ontwikkeling.

Nu begin ik te snappen hoe onze generatie worstelt met de vrijheid die we nu hebben..”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.