Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Petra van de Kop

Is mede-eigenaar van en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
25 april 2024| Maatschappelijk

Kunst en kunde

Systemisch werken is een kunst en een kunde. Iets nieuws leren vraagt moed. Kunde vraagt moed om (tijdelijk) ontrouw te worden aan alles wat je voorheen hebt geleerd. De kunst vraagt de moed om te vertrouwen op jezelf als instrument.

Kennis en kunde werkt als een bol. Stel je maar eens voor: alles wat je bewust weet zit in die bol en alles wat je niet weet bevindt zich erbuiten. Op het grensvlak ontstaan vragen die komen vanuit alles wat je weet. Hoe meer kennis je vergaart, hoe groter de inhoud van de bol, hoe groter het oppervlak met het niet weten, Dus hoe meer ik weet, hoe meer moed ik nodig heb om in het niet-weten te zijn.

Klopt die redenatie eigenlijk wel?

Steeds weer ervaar ik hoe gemakkelijk het systemisch bewustzijn wakker wordt bij de ander. Mensen voelen haarscherp aan wanneer gebruikelijke interventies niet werken en het systeem om aandacht vraagt. Vaak is het slechts een kwestie van beeld en taal vinden voor dat wat de ander allang wist.

Wat mij telkens voedt is het weten: wij zijn natuur. Ons vermogen om systemisch bewust te zijn is een oeroud natuurlijk vermogen dat voor iedereen beschikbaar is. We zijn onderdeel van een groter geheel en hebben bovendien altijd in groepen geleefd om te overleven.

Vanuit dit weten brengt mijn lijf – dat kan ademen, zien, voelen en horen – mij en de ander in een veld en wordt systemisch bewustzijn wakker. Mijn lijf en waarneming als toegang tot de bron van leven! Daar is minder moed voor nodig dan mijn brein mij regelmatig doet denken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.