Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

25 juni 2021| Persoonlijk

Niemands schuld

‘Het is niet jouw schuld’, liet ik een coachee hardop uitspreken. En daarna: ‘Het is niemands schuld’. Een diepe stilte ontstond, waarin voelbaar werd hoeveel pijn er in dit familiesysteem was en is.

De oorspronkelijke vraag ging over daderschap. De coachee worstelde ermee dat ze vaak zo venijnig uit de hoek kon komen. We onderzochten waar daderschap en slachtofferschap in de geschiedenis geen plek mocht krijgen, maar daar vond ik weinig bodem voor.

Haar vader was drie maanden oud toen zijn moeder overleed. Aan longontsteking, ja, waarschijnlijk was ze wel verzwakt na de bevalling. Vier oudere kinderen raakten ook hun moeder kwijt, en hun vader raakte zijn vrouw kwijt. M ‘Het was zijn schuld’ was de zó onuitgesproken zin die in dit systeem rondwaarde.

De coachee heeft dit kennelijk als kind onbewust opgepikt. De voelsprieten van kinderen voelen wat onuitgesproken is in een systeem. De voelsprieten van een kind pikken op wat vaders ‘schuld’ is en dus neemt een dochter dat van de schouders van vader, dat gebeurt nou eenmaal. ‘Tja, en als je schuld hebt, dan ben je een dader’, wordt dan de groef waarin het patroon blijft hangen. Het venijn brengt onbewust de onuitgesproken venijnige gedachten van de oudere broers en zussen van vader in beeld en het gevoel van de dochter dat ze daderschapsenergie heeft probeert onbewust de vader daartegen te beschermen.

Maar na het uitspreken van ‘het is niemands schuld’, ontstond er een enorme leegte. En zelfs door het computerscherm heen voelde ik de pijn. Zelfs de enorm ontwikkelde ratio van deze vrouw kon deze pijn niet verslaan. De pijn die er was, die is er, voelbaar …

En in deze stilte ontstaat bij mij het inzicht, dat dit daderschap ook een overlevingsmanier is. Zolang het iemands schuld is, hoeven we de pijn niet te voelen. Maar als niemand schuldig is, ontstaat er een leegte waar de pijn onvermijdelijk uit opdoemt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.