Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Yvonne Lonis

Is mede-eigenaar van en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
2 juli 2021| Persoonlijk

Potentieel gaat boven de woorden uit

Levensenergie wil stromen. Potentieel wil stromen.

Vorige week heb ik een twee daagse Masterclass Potentieel in Systemisch perspectief mogen geven in een mooie abdij in Affligem in België (ja van het bier) met 23 mensen.

Het is een mooie plek met veel groen om het statige gebouw. ‘Wat een fijne plek en zo sereen’, waren de opmerkingen van verschillende deelnemers. Ja sereen….en ook iets van inhouden. Halverwege de eerste ochtend realiseerde ik mij dat we op een plek waren waar vanuit de historie ook levensenergie zal zijn afgesneden. Seksualiteit en woede, beide vormen van levensenergie waar veel potentieel in schuil gaat.

Zo bijzonder om de wil en het verlangen te voelen van eenieder om meer in contact te komen met dat wat het leven van jou wil.

Potentieel is verbonden met de evolutionaire kracht. En het is die evolutionaire kracht die we de laatste 1,5 jaar zo hebben kunnen ervaren. Het waart over de wereld en heeft de kracht om bestaande patronen te ontwrichten. Het zet eindigheid en nieuwe ontwikkelingen in gang. En het kan de bron zijn van dat wat het leven van jou wil als je je eraan overgeeft.

Potentieel kan worden gedempt door het systeem geweten. Loyaliteiten, innerlijke onbewuste beloften, trauma, delen die zijn out-gesourced en verborgen systeemzinnen. Vaak zijn deze blokkades onbewust. Opstellingen en systemische oefeningen kunnen licht schijnen op dat wat onbewust het volle potentieel tegen houdt. Eenmaal bewust heb je een keuze. Wat wil ik van het leven. Hierbij kun je een eigen weging maken hoeveel je het potentieel (dat wat het leven van jou wil) wilt laten stromen en benutten.

Mooi om te zien hoe de mensen met het onbewuste in contact kwamen en zo het potentieel, wat het leven van hen wil, konden ervaren.

En vaak gaat dit voorbij aan taal.

Een van de deelnemers wilde onderzoeken waar haar gronding en het doorvoelen van haar bestaansrecht verloren was gegaan. Ze kon de connectie niet altijd in haar lichaam voelen en in de wisselwerking met haar klanten voelde ze dat ze te veel van zichzelf weggaf.

Ik besloot een generatierij op te stellen en zo kon er deel wat verloren was gegaan in de eerste wereldoorlog weer erkend worden. Toen ze bij de 7e generatie was voelde ze haar voeten in de klei. De uitwisseling met de representant van de 7e generatie leek eindeloos door te kunnen gaan. Een bron van nemen en geven waar dit potentieel vol kon stromen. Toen ik aan de representant vroeg of er informatie was sprak deze de volgende woorden: ”Het gaat boven de woorden uit”

En zo is het: Potentieel gaat vaak boven de woorden uit.

 

Juni 2021

Yvonne Lonis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.