Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Bibi Schreuder

Is stamoudste, mede-eigenaar en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
2 februari 2021| Persoonlijk

Trouw aan de relatie van ouders

“Ik heb wel relaties gehad maar ze eindigen steeds na een een tijd. En twee relaties waren ook met een getrouwde man..” brengt een vrouw in tijdens een workshop.

“Mijn biologische vader is uit beeld, en mijn moeder wil niet over hem spreken.”

Wanneer ze over haar vader spreekt, begint haar gezicht te stralen en dat zeg ik haar. “Ja, ik verlang er zo naar om mijn vader te leren kennen!”

Ik laat haar verbeelden dat haar vader voor haar staat en laat haar een aantal zinnen hardop uitspreken. Zoals: “Hallo papa, hier ben ik, je dochter. En ik ben al 44.”

Even later laat ik haar verbeelden dat haar moeder ook ergens voor haar staat.

En ik laat haar onder andere zeggen: “Sorry mam, ik ga je ontrouw worden. Ik ben ook de dochter van mijn vader. Ik ben jullie dochter.” En ik draai me om naar mijn eigen leven en toekomst en laat jullie achter me.”

En even later: “In mij, zijn jullie één.”

Een van de deelnemers vraagt me waarom ze ontrouw wordt als ze haar vader aanneemt.

Als moeder niet over de vader van de dochter wil spreken kan de moeder kennelijk de vader niet in haar hart sluiten. Deze dochter van 44 heeft een diep verlangen naar haar vader, maar moet het doen met het zwijgen van haar moeder over hem.

Door trouw te blijven aan haar moeder blijft ze trouw aan verbindingen die er niet mogen zijn. Door het niet hebben van duurzame relaties, blijft ze trouw aan de relatie die haar moeder met haar vader heeft. Misschien licht er wel de onbewuste kind-illusie onder: ”Mama, ik zal geen betere relatie krijgen dan jij met papa hebt.” Door ontrouw te worden aan haar moeder, maakt ze de weg vrij voor het echt kunnen verbinden.

Wanneer iets wordt buitengesloten, komt het in de volgende generaties weer in beeld. Wanneer over een relatie niet meer gesproken kan worden, komt dat vaak weer in beeld door de aard van relaties in volgende generaties.

We zijn in onze onschuld dus niet alleen trouw aan onze ouders, maar kunnen ook trouw zijn aan de relatie zoals zij die hebben.

 

Bibi Schreuder

2 februari 2021

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.