Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

18 mei 2020| Overig

Welke vragen kan ik mezelf stellen?

Welke vragen kan ik mezelf stellen?

De vraag:

Ik zit al een tijdje vast welke kant het mag opgaan met mijn werk. Corona heeft dat versterkt. Mijn startend bedrijf lijkt maar niet genoeg voet aan de grond te krijgen. Daarnaast probeer ik afscheid te nemen van een vaste baan die ik vele jaren gehad heb. Het werk vervult me niet meer, maar ik ben ook bang om het los te laten: niet meer financieel bijdragen aan ons gezin, geen geld om te investeren in mijn bedrijf. Wat ga ik doen als het niet lukt?

Door corona twee maanden niets aan mijn bedrijf kunnen doen door thuisjuf en moeder te zijn.

Meestal voelde dat oké omdat ik geleerd heb mijn gezin op de eerste plaats te zetten. Voorheen was dat de plek voor mijn werk.

Nu wil ik rustig aan de draad weer oppakken. Maar ik ben aan het uitstellen.

Wat is hier aan de hand en welke vragen kan ik mezelf stellen?

 

Mijn reflectie.

Wat mij gebeurt als ik je tekst lees: het klinkt voor mij alsof je het over iemand anders hebt. Het klinkt alsof het áán jou gebeurt in plaats van mét jou, laat staan vanuit jou. Het lijkt er voor mij meer op dat je de plek van toeschouwer, dan die van actor inneemt. Op onbewust niveau is daar een heel goede reden voor. Veroordeel jezelf daar niet voor. Deze situatie wil jou iets duidelijk maken. Waarmee is jouw energie verbonden?

Hoezeer je je huidige situatie ook als probleem ervaart, als die een systemische oorsprong heeft, dan is het een oplossing. Ook al heb je geen flauw idee waarvoor dit gedoe nou toch goed zou kunnen zijn. In mijn reflectie beperk ik me tot enkele mogelijke systemische aspecten.

Bij verandering is er iets waar je afscheid van dient te nemen en iets waar je naar toe wilt gaan. Verder is het de vraag of de essentie van je beweging meer is dat je ergens van weg wilt, of meer dat je ergens naar toe wilt. En er is de vraag welke ordening je aanbrengt in je leven.

  1. Soms komt het nieuwe niet op gang omdat ‘het oude’ je nog niet laat gaan, omdat het nog iets nodig heeft van jou. En dan kun je plannen, investeren en ontwikkelen wat je wilt, het gaat niet lukken. Een systemisch helpende actie: geef het oude zijn plek, wees dankbaar voor wat het je gebracht heeft – de fijne en moeilijke dingen. Erken dat het bij het fundament hoort waarop je nu iets anders wilt gaan bouwen. Kun je blij zijn met dit fundament, precies zoals het is?
  2. Wat je bezighoudt in ’weg willen van’, is energie die niet beschikbaar is voor ‘daar wil ik naar toe’. Systemisch is dat een goede reden waarom het nieuwe maar niet van de grond komt. Waar heb je wellicht nog afscheid van te nemen voordat je vrij bent?
  3. Wat is je diepste verlangen dat je bedrijf is en doet voor jou? Het bedrijf moet dat ‘weten’. Jij bent de enige die die duidelijkheid kan geven, wat het ook is.
  4. Je bent helder: mijn gezin komt op de eerste plaats. Verraad je dat als je ook voor je bedrijf kiest? Kun je de vorm vinden waarin je gezin op 1 komt en het bedrijf op 2, en dat dat voor beide helder is? Of misschien beter: wie wanneer op 1 en op 2 staat? Kun je je bedrijf op plek 2 zetten zonder het tweederangs te maken?

Anton de Kroon,
17 mei 2020.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.