Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Barbara Hoogenboom

Is mede-eigenaar van en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
9 februari 2022| Overig

Welwillendheid

‘Een nieuwsbrief over al wat wil……’ nodigt Barbara me uit. In de aanloop naar Awakening the Field Societal Issues, roept dat herinneringen op aan Bert Hellinger. Een decennium geleden. We lopen samen door Amsterdam. Daar houdt Bert van, door Amsterdam lopen. ‘Waarheen, Bert?’ ‘Ik vertrouw je, ik volg je’, komt het warm. Dan houdt Bert ergens even in en zegt: ‘Wat je hier ziet is welwillendheid. Mensen zijn welwillend’.

En dan komt de herinnering op van Bert die opstellingen doet over maatschappelijke vraagstukken in het kerkje naast het Bert Hellinger Instituut. Over de gezondheidszorg. Over de politieke partijen in Nederland. Over de kerk. Bert nodigt een representant uit. Die houdt even in voordat hij het podium op komt. Daarna zijgt de representant neer en weent. ‘Dat is God’, zegt Bert, ‘en God weent over de kerk’.

Bert’s stem is en blijft welwillendheid. Welwillendheid, precisie én moed.

Nu staan we aan de vooravond van een online wereldwijd congres over maatschappelijke vraagstukken. Voelbaar is de welwillendheid, precisie en moed. Wat zijn de boodschappen in de maatschappelijke vraagstukken van vandaag? Hoeveel moeten we van die vraagstukken welwillend houden om de boodschappen te horen? En hoeveel moed is er nodig om van het soms verschrikkelijke te houden?

Ik stel me graag voor hoe Bert welwillend staat te kijken naar ons, deelnemers, hosts, tolken, workshop begeleiders en organisatie. Net zoals Bert welwillend kijkt naar hoe het Bert Hellinger Instituut zich ontwikkelt, hoe ik me ontwikkel, hoe TeamConnect zich ontwikkelt en hoe het systemisch werk zich wereldwijd ontwikkelt. Ieder op zijn en haar pad. Welwillend.

Welwillendheid: de membraan, de container, de bedding en de sfeer waarin veel kan.

Jan Jacob Stam

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.