Fenomenologisch (Corona: 22 maart 2020)
Je wandelt door een park. Opeens wordt je aandacht getrokken door een bloem. Met verwondering kijk je naar de bloem en drinkt haar in.
Dan zie je dat er een bordje naast de bloem staat. ‘Roos’, staat er op.
Hoe kijk je nu naar de bloem?
Hoeveel vrijer of minder vrij?
Dubbelbeeld is het verschijnsel dat je een naam, concept of mythe plakt tussen jou en dat wat op je af komt. Namen, concepten en mythen maken het mogelijk dat we als mensen in enorm grote groepen ons met elkaar verbonden voelen, handel kunnen drijven met mensen die we niet kennen, geld uitwisselen en als kudde buitengewoon effectief zijn.
En wat is de prijs?
We leveren het vrij en onbevangen kunnen kijken in.
Antropomorfisme is het verschijnsel dat we menselijke eigenschappen plakken op en toekennen aan niet menselijke entiteiten als dieren, planten, rivieren, bergen, virussen etc. Antropomorfisme geeft houvast waar geen houvast is. Het versterkt ons innerlijk beeld en versterkt daarmee bestaande patronen.
Wat levert het ons op? We voelen ons met velen verbonden en kunnen veel verklaren.
Fenomenologisch de wereld tegemoet treden heeft een hoge prijs.
Er staat niets tussen jou en dat wat je ontmoet. Beiden zijn naakt.
Fenomenologisch gewaar zijn heeft een hoge prijs.
Je bent op dat moment volstrekt alleen.
Jij, en dat wat je waar neemt.
Waar neemt.
Jonathan
[JJ]
Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?
Aanbod
Groei op professioneel, persoonlijk of maatschappelijk vlak met een cursus, training of coaching van het BHI.
Over het BHI
Het BHI is hét opleidings-, kennis- en onderzoekscentrum voor systemisch werk. Maak kennis met het team, onze locaties en historie.
FAQ's
Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Bekijk de veelgestelde vragen over systemisch werk in het algemeen of het BHI.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.
InschrijvenOver het Bert Hellinger Instituut
Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.