Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

23 maart 2020| Coronavirus, Systemische Mijmeringen

Gecontroleerde uitbraak van Nasty Selves (Corona: 23 maart 2020)

Er is een groot misverstand tussen ergens van houden en datgene goedkeuren.

Ergens van houden is de diepste vorm van erkennen dat iets bestaat, voorbij ieder oordeel.
Ergens van houden betekent dat een werkelijkheid zich in je mag nestelen, ongeacht of die werkelijkheid fijn of verschrikkelijk is, vernieuwend of destructief, kansen geeft of elke hoop ontneemt.

Goedkeuren betekent dat jij of wij ook wíllen dat een verschijnsel in ons midden of in onze samenleving is. Of we iets wel of niet goedkeuren hangt af van onze normen, onze cultuur, onze patronen, de tijdgeest, onze belangen en de mythen waar we in geloven.

Als onze kudde bedreigt wordt door iets dat van buiten af komt, is saamhorigheid ongelooflijk kostbaar. De kudde als geheel heeft een grotere overlevingskans.

Als de druk hoog wordt op de kudde als geheel of op elk individu, dan worden de nasty selves wakker. Díe eigenschappen in jou en in ons, die soms zonder dat we het weten of zonder dat we het willen, het stuur van ons overnemen. Vernederen, verraden, achterbaks zijn, triomferen, ervan genieten dat wij het beter doen dan een ander land en noem maar op.
In de kern, voel maar na, zijn nasty selves vormen van levensenergie die eerder iets los willen maken dan willen bestendigen.

Nasty selves zijn er.
Ze komen tevoorschijn onder druk.
Ze dienen meer het voortleven dan het overleven.

Als we in tijden van saamhorigheid een lock-down doen voor nasty selves, wat zullen de gevolgen zijn?
Durven we ons in dienst laten nemen door een gecontroleerde uitbraak van nasty selves, waardoor hun levensenergie inzetbaar wordt om te beëindigen wat beëindigd wil worden en er ruimte ontstaat voor iets nieuws?

Jan Jacob
die eigenlijk altijd zijn zin wil krijgen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.