Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Barbara Hoogenboom

Is mede-eigenaar van en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
27 augustus 2021| Coronavirus

Covid is een uitnodiging om de verbinding aan te gaan

 

Covid wordt ervaren als een bedreigende ziekte en de gevolgen vragen veel van velen van ons. Veel mensen worden niet ernstig ziek, sommigen worden wel ernstig ziek, sommigen worden een beetje ziek en krijgen last van langdurige gevolgen. Niemand weet van tevoren hoe Covid zich zal ontwikkelen als je eenmaal besmet bent.

De beste antwoorden die we kunnen hebben op Covid, komen vanuit ons immuunsysteem en onze verbondenheid.

Ons immuunsysteem is het systeem waar we op moeten vertrouwen om ons te beschermen. Misschien geloof jij dat jouw en het collectieve immuunsysteem het best gediend is met een vaccinatie. En misschien geloof jij dat jouw en het collectieve immuunsysteem het best gediend is door geen vaccinatie te nemen.

En wat jij gelooft, is op zichzelf een werkend ingrediënt voor een systeem of lichaam om gezond te zijn*.

In alle informatie die tot ons komt en die beschikbaar is, is het onmogelijk om zeker te weten wat waar is. Dat wat je waarheid toedicht, is waar voor jou.

Het probleem is dat er in de samenleving veel verschillende geloven en waarheden onder ons zijn en dat ze ons diep fragmenteren.

Ook voordat Covid ons leven binnenkwam, was er al veel fragmentatie aanwezig, rond andere grote onderwerpen waar we als mens mee te maken hebben. Covid triggert deze fragmentatie en maakt ze concreter, duidelijker zichtbaar en tastbaar.

Die versplintering dringt nu zelfs door in de beste families, vriendschappen en hechte werkrelaties. En dat is pijnlijk.

En het is vooral pijnlijk, omdat we ten diepste weten dat juist verbondenheid bijdraagt aan het leven, aan heling, aan het gevoel van veiligheid en aan het gevoel erbij te horen, precies zoals we zijn. En wanneer je erkent dat de fragmentatie er altijd is, kunnen we ‘wij’ worden.

In dit alles willen we staan voor- en bijdragen aan verbondenheid. En we zijn bereid om de container voor fragmentatie, voor de verschillende overtuigingen en waarheden, te maken zonder in discussie te gaan. En dat kunnen we niet alleen.

Dus wanneer je deelneemt aan onze workshops, bijeenkomsten, sessies, trainingsdagen, weet dan dat we dit van je vragen:

  • maak bedding voor je eigen waarheid en overtuigingen;
  • maak met ons de bedding voor de verschillen;
  • maak met ons bedding voor ieders vermogen om zich te verbinden.

Wat we ook geleerd hebben in al die jaren van systemisch werk, is dat veiligheid een illusie is. Men kan nooit 100% veilig zijn. We kunnen echter wel met elkaar bijdragen aan het creëren van een omgeving waarin we ons veilig kunnen voelen om deel te nemen.

We leven in een democratie waarin we de taak om regels en procedures te maken voor het welzijn van de bevolking hebben uitbesteed aan de overheid. In het BHI blijven wij binnen het kader van de dan geldende overheidsregels. We zullen voorafgaand aan de bijeenkomst in de uitnodiging helder zijn over de dan geldende regels.

Dit is op dit moment ons vermogen om te reageren op Covid, op de regelgeving van de overheid, op versnippering, op onzekerheid.

 

Bibi Schreuder en Barbara Hoogenboom

27 augustus 2021

 

*Boek: ‘You are the placebo’ van Joe Dispenza

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.