Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

27 augustus 2021| Coronavirus

Covid is een uitnodiging om de verbinding aan te gaan

Covid en hoe wij er mee omgaan (update 27 november 2021)

We hebben er een handje van: ons eigen beleid voeren. Kenmerkend is dat we ons minimaal aan de overheidsmaatregelen houden en hebben gehouden èn dat we regelmatig zelfs wat ‘strenger’ zijn geweest. Strenger, als in eerder besluiten te switchen naar online en/of
afzeggen van geplande bijeenkomsten met groepen.

Steeds opnieuw verhouden we onszelf tot het hier en nu en de context om ons heen, alsmede het perspectief naar de weken en maanden die voor ons liggen. En zoals demissionair minister-president Rutte het gisteren verwoordde: “Er is geen manier om ditfoutloos te doen”.

Twee weken geleden besloten we om, strenger dan nodig, onze live bijeenkomsten voor drie weken op te schorten. We hebben opleidingsdagen online gedaan in plaats van live en workshops geannuleerd. Vanuit het perspectief: NU bijdragen aan een kentering in druk op de zorg, zal bijdragen aan dat we na drie weken weer verantwoord zouden kunnen ‘heropenen’. Dat dat zou helpen voorkomen dat we een lange winter-lockdown zouden krijgen.

En nog geen twee weken verder, is het perspectief weer een andere. Met de komst van nieuwe varianten en de continue hoge aantallen blijft de situatie zorgelijk. Of die lange winter-lockdown voorkomen kan worden is maar zeer de vraag. De overheid kondigde strengere maatregelen aan en nog steeds mogen wij ‘open’ blijven.

We hebben nog weer eens de tijd genomen alles op een rij te zetten, elkaar als collega’s te bevragen, wat doen we, wat is leidend, wat past nu, wat zegt onze onderbuik en vooral: hoe kunnen we verantwoordelijkheid nemen in het volle besef dat we nog lange tijd zullen
leven met een besmettelijk virus?

Alles overwegende, hebben we dit besloten: we gaan weer open per 3 december 2021.

Systemisch werk gaat over insluiten. Insluiten van alle aspecten van het leven, ook die aspecten die ongemakkelijk of bedreigend voelen. Wij blijven graag fysiek plek bieden om systemisch te leren, te leven met alles wat er is en op die manier bij te dragen aan mens,
organisatie en maatschappij in deze veel-van-iedereen-vragende tijd. Bij het bieden van die plek nemen we verantwoordelijkheid het een zo veilig en gezond mogelijke plek te laten zijn. We houden ons daarbij zowel aan maatregelen die verplicht zijn, en voegen eraan toe. En we vragen van deelnemers die fysiek komen zich daaraan te houden. Kun of wil je niet meedoen in de setting zoals we die creëren, dan kun je via Zoom meedoen (bij opleidingsdagen) of je deelname annuleren (bij workshops).

En voor de duidelijkheid: absolute veiligheid is een illusie. Als je je in groepen / buiten de deur begeeft, is de ‘eenvoudige’ realiteit dat er een risico van besmetting met het corona- of andere virussen is, dus ook als je naar ons komt.

Op deze manier zullen we open zijn, zo veilig en gezond als wij nu mogelijk achten:

 • Bij aankomst op de locatie vragen wij iedereen een zelftest te doen (ongeacht of je
  gevaccineerd bent of niet en ongeacht of je voor vertrek naar ons al een test hebt
  gedaan), ook op dag 2 en/of 3 van het opleidingsblok/workshop. Het BHI zal die testen
  beschikbaar stellen. En je bent welkom er een snelle kop koffie of thee bij te nemen.Blijkt de test positief: dan moet je helaas de locatie verlaten.Onze trainers doen ook elke dag dat zij met een groep werken een zelftest, alsook onze gastheer Rudolf & gastvrouw Angelique en onze medewerkers aanwezig op kantoor in Groningen.
  NB: op andere locaties dan de onze, waar andere medewerkers de catering verzorgen, geldt het beleid van de locatie zelf t.a.v. hun medewerkers.
 • We houden 1,5m afstand; de stoelen zullen uit elkaar staan al dan niet met extra transparante schermen ertussen (afhankelijk per locatie). Ook bij oefeningen en inopstellingen houden we de afstand in acht.
 • Mondkapjes verplicht bij binnenkomst, bij het verplaatsen in de ruimte, in oefeningenen opstellingen.
 • Ventilatie: we zullen bij binnenkomst en in iedere pauze de deuren en ramen open zetten, aanvullend op het ventilatiesysteem (afhankelijk per locatie). Neem dan ook een extra trui, omslagdoek, sloffen en/of deken mee.
 • De lunch wordt per persoon geserveerd en niet (meer) in buffetvorm (afhankelijk per locatie).
 • Hygiëne: wij maken extra schoon, vooral de objecten (deurklinken, wc’s) die regelmatigworden aangeraakt en gebruikt. Ook zullen er hand sanitizers zijn.
 • Zit je in quarantaine, heb je corona gerelateerde klachten, ben je positief getest op het corona virus en/of zijn er principiële redenen waarom je niet fysiek kan of wilt deelnemen, dan kan je het opleidingsblok online via Zoom volgen. Hierbij is leidend dat
  de aandacht van de trainer primair is bij de groep die fysiek aanwezig is.
 • De bijeenkomsten eindigen altijd uiterlijk om 17 uur. Eventueel geplande (inhaal) avonden kunnen niet doorgaan

 

Covid en hoe wij er mee omgaan (augustus 2021)

Covid wordt ervaren als een bedreigende ziekte en de gevolgen vragen veel van velen van ons. Veel mensen worden niet ernstig ziek, sommigen worden wel ernstig ziek, sommigen worden een beetje ziek en krijgen last van langdurige gevolgen. Niemand weet van tevoren hoe Covid zich zal ontwikkelen als je eenmaal besmet bent.

De beste antwoorden die we kunnen hebben op Covid, komen vanuit ons immuunsysteem en onze verbondenheid.

Ons immuunsysteem is het systeem waar we op moeten vertrouwen om ons te beschermen. Misschien geloof jij dat jouw en het collectieve immuunsysteem het best gediend is met een vaccinatie. En misschien geloof jij dat jouw en het collectieve immuunsysteem het best gediend is door geen vaccinatie te nemen.

En wat jij gelooft, is op zichzelf een werkend ingrediënt voor een systeem of lichaam om gezond te zijn*.

In alle informatie die tot ons komt en die beschikbaar is, is het onmogelijk om zeker te weten wat waar is. Dat wat je waarheid toedicht, is waar voor jou.

Het probleem is dat er in de samenleving veel verschillende geloven en waarheden onder ons zijn en dat ze ons diep fragmenteren.

Ook voordat Covid ons leven binnenkwam, was er al veel fragmentatie aanwezig, rond andere grote onderwerpen waar we als mens mee te maken hebben. Covid triggert deze fragmentatie en maakt ze concreter, duidelijker zichtbaar en tastbaar.

Die versplintering dringt nu zelfs door in de beste families, vriendschappen en hechte werkrelaties. En dat is pijnlijk.

En het is vooral pijnlijk, omdat we ten diepste weten dat juist verbondenheid bijdraagt aan het leven, aan heling, aan het gevoel van veiligheid en aan het gevoel erbij te horen, precies zoals we zijn. En wanneer je erkent dat de fragmentatie er altijd is, kunnen we ‘wij’ worden.

In dit alles willen we staan voor- en bijdragen aan verbondenheid. En we zijn bereid om de container voor fragmentatie, voor de verschillende overtuigingen en waarheden, te maken zonder in discussie te gaan. En dat kunnen we niet alleen.

Dus wanneer je deelneemt aan onze workshops, bijeenkomsten, sessies, trainingsdagen, weet dan dat we dit van je vragen:

 • maak bedding voor je eigen waarheid en overtuigingen;
 • maak met ons de bedding voor de verschillen;
 • maak met ons bedding voor ieders vermogen om zich te verbinden.

Wat we ook geleerd hebben in al die jaren van systemisch werk, is dat veiligheid een illusie is. Men kan nooit 100% veilig zijn. We kunnen echter wel met elkaar bijdragen aan het creëren van een omgeving waarin we ons veilig kunnen voelen om deel te nemen.

We leven in een democratie waarin we de taak om regels en procedures te maken voor het welzijn van de bevolking hebben uitbesteed aan de overheid. In het BHI blijven wij binnen het kader van de dan geldende overheidsregels. We zullen voorafgaand aan de bijeenkomst in de uitnodiging helder zijn over de dan geldende regels.

Dit is op dit moment ons vermogen om te reageren op Covid, op de regelgeving van de overheid, op versnippering, op onzekerheid.

 

Bibi Schreuder en Barbara Hoogenboom

27 augustus 2021

 

*Boek: ‘You are the placebo’ van Joe Dispenza

Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?

Ons werkveld is breed en richt zich op bedrijven en organisaties, persoonlijke ontwikkeling, ziekte en gezondheid, onderwijs en maatschappelijke vraagstukken.

Over ons

Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Op deze pagina kun je terecht voor veelgestelde vragen, of om door het systemische bos de bomen weer te kunnen zien.

Veelgestelde vragen

Regelmatig delen wij in de vorm van blogs/artikelen onze ervaringen of inzichten die we opdoen tijdens onze werkzaamheden in binnen- en buitenland.

Blogs

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.