Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

OpleidingSystemisch coachen

De opleiding Systemisch coachen geeft je nieuwe handvatten in de coaching van jouw cliënt. Tijdens deze opleiding leer je hoe je systemische informatie kunt ophalen en de cliënt systemisch kunt coachen. Met toegang tot informatie die veelal onbewust, of halfbewust, ligt opgeslagen in het systeem van de cliënt ontstaat er een nieuw perspectief – en vervolgens ruimte voor inzicht en groei.

Anders dan bij klassieke coaching leer je je bij systemisch coachen éérst te focussen op het systeem als geheel en daarna pas op je cliënt.

Voor wie de opleiding bedoeld is

De opleiding Systemisch coachen is voor iedereen die coachingsituaties in het professionele leven tegenkomt – of verwacht tegen te gaan komen. Coaches, managers, therapeuten, projectleiders, docenten, artsen, etc.

Wat systemisch coachen doet voor je cliënt

Wanneer mensen problemen ervaren in hun leven, zich ongelukkig voelen of ongewenst gedrag vertonen, richt coaching zich vaak op omstandigheden in het nu. Terwijl een uitgescheurde bladzijde uit de geschiedenis de ware achtergrond kan zijn voor het probleem. Met systemisch coachen dring je door tot de werkelijke oorzaak. Daarmee kun je voor je cliënt de ruimte creëren om blijvend verder te komen.

Wat de opleiding Systemisch coachen doet voor je eigen ontwikkeling

Als systemisch coach leer je oordeelloos waarnemen en handelen. Je diept onderliggende patronen op en onderzoekt wat van de werkelijke geschiedenis erkend moet worden voor je cliënt een volgende stap kan zetten.

Daarom leer je op de opleiding Systemisch coachen luisteren met oren die zich steeds afvragen: “Voor wat is dit vraagstuk een oplossing?”. “Wat in het systeem wil gezien worden en weer een plek in de geschiedenis hebben?”

Als begeleidend systemisch coach leer je dat je een proces in beweging kunt brengen om oude, niet werkende patronen te laten varen en nieuwe wegen in te slaan. Je ontdekt dat een vraagstuk er vanuit een ander perspectief anders uit kan zien – of zelfs helemaal geen vraagstuk meer is.

Doel van de opleiding Systemisch coachen

Het doel van deze opleiding is dat je na afloop op een systemische wijze cliënten kunt begeleiden en de houding en principes van systemisch fenomenologisch werk kunt inzetten.

Na het afronden van de opleiding Systemisch coachen:

  • heb je kennis van de werking van systemen en de drie mechanismen:eenheidsmechanisme, systeemmechanisme en evolutionaire kracht
  • kun je oordeelloos, fenomenologisch systemisch waarnemen en handelen
  • open je een nieuw perspectief bij de cliënt door essentiële vragen te stellen, waardoor de cliënt inzicht krijgt in zijn/haar systemische positie
  • kun je patronen uitleggen en de cliënt bewust inzicht geven in zijn of haar (tot dan toe) onbewuste patronen

Programma

In de opleiding Systemisch coachen leer je alle facetten van het proces van systemisch coachen kennen en toepassen:

  • systemische perceptie
  • patronen herkennen
  • interventies doen
  • de onderliggende theorie
  • jouw eigen innerlijke houding en gesprekstechnieken inzetten op een manier die het beste bijdraagt aan het coachingsproces

We oefenen met eigen casuïstiek van deelnemers en werken met gastcliënten onder supervisie van de opleiders. We werken graag met fysieke bijeenkomsten, maar mogelijk ook met online lessen en video’s.

Boek Systemisch coachen

Bij deze opleiding ontvang je een exemplaar van het boek Systemisch coachen, geschreven door Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder. Dit boek brengt jou als lezer op nieuwe gedachten, nieuwe vragen en nieuwe methoden om op de systemische lagen interventies te kunnen doen.

Dit boek is daarmee een prachtige aanvulling op de opleiding Systemisch coachen. Je leert je eigen vragen te formuleren, je eigen verdieping te creëren en deze kennis toe te passen in je coaching.

Toelating

Er is geen vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen aan de opleiding Systemisch coachen.

Praktische informatie

Gespreide betaling is mogelijk zonder meerkosten. Voor het maken van afspraken omtrent gespreide betaling kun je contact opnemen met de administratie via info@hellingerinstituut.nl.

Het Bert Hellinger Instituut is opgenomen in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Daarom is deze opleiding vrij van BTW.

Brochure

Meer weten over de opleiding Systemisch coachen? Download onze brochure!

DOWNLOAD PDF

De startdata voor deze opleiding

In ons cursusaanbod wordt de opleiding op regelmatige basis aangeboden. Er zijn dus verschillende startdata en trainers. Zie hieronder de agenda voor deze opleiding of ga direct naar onze aanbodpagina voor de uitgebreide informatie

12 september 2024
11 dagen
Groningen
Maaike van der Heiden, Sara Boonman, Marion Latour, Bibi Schreuder
€ 3300,-

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.