Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Familieopstellingen met poppetjes

Familieopstellingen met poppetjes zijn een goede, laagdrempelige methode om een persoonlijk vraagstuk systemisch inzichtelijk te maken en patronen en dynamieken te herkennen. In dit artikel leggen we uit hoe deze visuele manier van opstellen werkt en bij welke vraagstukken je het kunt inzetten.  

Wat is een familieopstelling met poppetjes?

In een familieopstelling onderzoek je de oorsprong van een persoonlijke vraag, met als doel je vraagstuk anders te benaderen. Binnen je familiesysteem kun je nieuwe perspectieven ontdekken die je daarbij helpen, want we zijn allemaal onlosmakelijk lid van ons familiesysteem. Het familiesysteem omvat verschillende personen en elementen, zoals het eigen gezin, het gezin van (schoon)ouders, de voorouders daarvan, de landen van herkomst. Een familieopstelling gaat niet alleen over de personen en elementen binnen het systeem, maar meer over de manier waarop families met de geschiedenis zijn omgegaan. Zo kun je onbewuste patronen die je nu beïnvloeden zichtbaar maken.

Een familieopstelling kun je uitvoeren met representanten, waarbij personen staan voor mensen of elementen die de vraag raken. De representanten kunnen praten, bewegen, elkaar aanraken. Onder begeleiding van een opsteller tonen zij zo verborgen informatie uit het familiesysteem.

Je kunt een familieopstelling ook uitvoeren met opstellingsmateriaal. Een familieopstelling met poppetjes is een tafelopstelling waarbij het materiaal je helpt om zicht te krijgen op het geheel en te zien wat speelt in het onderbewuste. Samen met een begeleider bepaal je wat binnen het familiesysteem jouw vraagstuk raakt en ken je de betrokken personen en/of elementen een rol en (in dit geval) poppetje toe. De begeleider helpt jou bewegen binnen de opstelling en onderzoekt met jou waar ruimte ontstaat door die beweging.

Een tafelopstelling geeft je direct veel inzicht. Wat zie ik, wat doet dat met me, hoe interpreteer ik dat? De begeleider kan nog een laag dieper gaan door vragen te stellen of verbanden te herkennen. Dat is vaak verhelderend, omdat een begeleider vrijer is om naar het geheel te kijken dan jijzelf.

Wanneer doe je een familieopstelling met poppetjes?

Wanneer je een vraagstuk hebt waar je in vast loopt, kan een familieopstelling ruimte geven. Stel: je vraagt je af waarom je de juiste man in je leven niet kunt vinden. De oorsprong van het antwoord kan liggen in het familiesysteem. Misschien is er in het gezin van herkomst een geschiedenis van iemand die ook niet de juiste man kon vinden en neem je die aanname mee in jouw eigen leven. Of misschien hang je zo sterk aan je vader dat er eigenlijk geen ruimte is voor een andere man.

Dergelijke persoonlijke vragen kun je onderzoeken met een familieopstelling. Een tafelopstelling is een laagdrempelige manier om dat te doen. Praktisch gezien vraagt een opstelling met representanten om mensen, een locatie. Emotioneel vraagt het van de vraagsteller de bereidheid zich bloot te geven voor een groep. Een tafelopstelling is vaak laagdrempeliger en sneller te organiseren. Het kan voldoende zijn om verder te kunnen, maar mag ook de opmars zijn naar een opstelling met representanten.

Wat maakt familieopstellingen met poppetjes anders dan met representanten?

Het grote verschil tussen opstellen met materialen en representanten is dat bij het opstellen met materialen jij als deelnemer de enige bent die kunt bewegen. Je kunt niet bepalen wat een ander doet. Je kunt zelf verplaatsen, draaien en ervaren wat die beweging met jou doet. In een opstelling met representanten voelen, bewegen en reageren zij zelf op de opstelling en veranderingen daarbinnen. Daarmee raak je met beide vormen van opstellingen een andere laag.

Kies je voor poppetjes of andere materialen voor jouw familieopstelling?

De materialen die je gebruikt maken personen en elementen visueel. Poppetjes kunnen makkelijker tot de verbeelding spreken dan andere materialen, ook omdat ze een kijkrichting hebben, maar dat hoeft niet. Investeer niet te veel. Oude Playmobil- of Lego-poppetjes kunnen werken. Maar ook stenen of schelpen die je tijdens een wandeling vindt. Koffiekopjes (met een oor eraan voor een kijkrichting), stukjes stof. Opstellen kan met allerlei materialen. Het belangrijkste is dat ze voor jou fijn voelen.

Een familieopstelling voor jouw vraagstuk

De trainers en begeleiders van het Bert Hellinger Instituut kunnen je op verschillende manieren begeleiden bij je familieopstelling. Je kunt een workshop familieopstellingen doen, waarin je samen met de andere deelnemers jouw en andere vraagstukken doorleeft. Jullie zien en zijn representanten, wat vaak een extra laag aan de beleving van de opstelling geeft. Ook kunnen we je in een persoonlijke sessie begeleiden, bijvoorbeeld met een tafelopstelling.

Wil jij een familieopstelling doen?

Wij begeleiden je graag. Dat kan in een persoonlijke coaching of tijdens een workshop familieopstellingen. Heb je nog vragen? Neem dan contact op, dan denken we mee over de beste mogelijkheden voor jou!

Contact

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.