Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Petra van de Kop

Is mede-eigenaar van en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
3 februari 2022| Persoonlijk

Systemisch werk en dit instituut vinden mij

Het is begin 2010. Ik sta voor het eerst in een opstelling en ben overdonderd om opeens toegang te hebben tot een ‘zoveel groter weten’. Voorbij taal, voorbij woorden, nieuw en tegelijk zo bekend. “Hier wil ik meer van”, denk ik in een split second. Mij totaal niet beseffend dat zo’n wens je zomaar gegeven kan worden…

Het is 2014. Jan Jacob Stam nodigt Barbara Hoogenboom, Henry Weessies, Ria Allewijn, Siets Bakker, Yvonne Lonis en mij uit om de redactie te doen van het jaarlijkse magazine van het Bert Hellinger Instituut. Wat deze ‘bende van zes’ bindt, is dat wij systemisch fenomenologisch werk verder handen en voeten geven en nog meer naar de wereld van organisaties en het leven van alle dag willen brengen. We maken met veel plezier het magazine ‘Systemisch werk is overal’. 

En dan, in de zomer van 2017, gaat de telefoon. Siebke Kaat nodigt mij uit om samen met haar de nieuwe opleiding Systemisch Adviseren bij het Bert Hellinger Instituut te gaan ontwikkelen én geven. Mijn hart maakt een huppeltje en ik hoor mezelf nog ‘ja’ zeggen en meteen erachter aan: “als er ruimte is om te leren.” En die ruimte was er. 

Leren, ontdekken, pionieren, exploreren, delen en verspreiden zit in de haarvaten van dit instituut. En daar houd ik van! Ik ben elke keer nieuwsgierig naar nieuwe vraagstukken, houd ervan om samen te verkennen, mijn gewaar-zijn in te zetten, bij te dragen aan het wakker maken van systemisch bewustzijn, systemisch werk handen en voeten geven en te verspreiden. Dat heb ik de afgelopen jaren gedaan als gelieerd trainer, adviseur, coach en systemisch onderzoeker. 

Als Barbara mij in het najaar van 2021 vraagt om toe te treden in de maatschap, realiseer ik mij wederom: systemisch werk en dit instituut vinden mij. Met al wat ik al ben en doe stap ik nu in de maatschap en verbind ik mij als mede-eigenaar aan het instituut. Ik kijk ernaar uit om bij te dragen aan het verder ontwikkelen van het instituut en de ontwikkeling van het systemisch gedachtegoed. Uiteraard samen met alle mensen die dit instituut bevolken! 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.