Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Uit eigen ervaring

Sandra van Vliet over de opleiding Systemisch coachen


AANTAL DAGEN: 11   |   TRAINERS: YVONNE LONIS EN BIBI SCHREUDER

Mijn motivatie

“Tijdens een loopbaantraject kreeg ik de vraag; ‘Je bent vier of vijf jaar, wat doe je het liefst?’ Ik had geen idee, ik woonde destijds in Spanje. Aan het eind van het traject presenteerden alle deelnemers hun uitkomst. Onverwacht maar vol overtuiging zei ik: ‘Ik wil naar Spanje, naar Avilés, waar ik als kind woonde.’

Een paar weken later maakte ik een strandwandeling met een vriend. Ik vroeg hem hoe het met hem ging. ‘Nou ja, de zon schijnt’, antwoordde hij. Niet best dus. Spontaan paste ik de lessen die ik in afgelopen jaren leerde over systemisch werk toe op zijn situatie. Ik maakte een genogram van schelpen en we bekeken wat daar gebeurde. Het hielp hem enorm. ‘Dit is jouw talent’ zei hij na afloop. Vlak voor vertrek naar Spanje schreef ik me in voor de opleiding Systemisch coachen bij Bert Hellinger Instituut.

In Spanje vond ik herinneringen terug en maakte ik filmpjes als reisverslag. Het was een heerlijke maand. Tot ik op een prachtig strand een vervelend telefoongesprek had met mijn moeder. Zo ver van huis confronteerde het me voluit met mijn rol in het gezin. Het werd me duidelijk waarom ik niet wist wat ik als klein meisje het liefst deed.”

Mijn opleiding

“Na die maand keerde ik terug  en startte mijn opleiding Systemisch coachen bij Yvonne Lonis. De ervaringen uit Spanje vormden mijn persoonlijke leidraad voor het leren over systemische principes, de dynamieken en de interventies. Vlak voor het eind van de opleiding keerde ik tien dagen terug naar Avilés om het filmpje af te maken.

In die dagen in Spanje gaf Bibi Schreuder onze groep de les ‘Online coachen’. Ik was proefpersoon in mijn hotel in Avilés. Na alle systemische coachlessen en deze sessie werd de invloed van mijn systeem van herkomst op mijn leven glashelder, en ook hoe ik dat kon loslaten. ‘Kijk naar haar schouders, hier is een beweging in beweging gezet’, zei Bibi na de sessie. Ik heb alle energie die daarna vrijkwam ingezet om ter plaatse veel nieuw materiaal te filmen, teksten te schrijven en te monteren zodat ik het verhaal helemaal kon vertellen.”

Mijn persoonlijke ervaring

“De korte film ‘Lieve Santje’ werd een persoonlijk monument voor mezelf als meisje in Spanje, die ik in mijn dagelijkse leven te makkelijk vergeet. Het hele creatieve proces van filmen, (zelf)coaching, opnieuw filmen, tekstschrijven en het monteren droeg bij aan het ontrafelen en erkennen van mijn familiesysteem. Het had het effect van een intiem gesprek met mezelf. Ik gun het iedereen.”

Bekijk hier de film ‘Lieve Santje’

In mijn werk

“In mijn praktijk coach ik jonge professionals met een (dreigende) burn-out, loopbaan- of levensvragen. Een aantal van hen zijn een creatief proces gestart met onder meer schrijven, fotograferen en tekenen; een mooie mix van zelfonderzoek, zelfhulp en systemische coaching, waarin ik hen ondersteun.”

Benieuwd naar deze opleiding?

Systemisch coachen

De opleiding Systemisch coachen leert jou hoe je je cliënt systemisch kunt begeleiden. Je leert focussen op het systeem als geheel en daarna pas op je cliënt. Met toegang tot informatie die veelal onbewust, of halfbewust, ligt opgeslagen in het systeem van jouw cliënt, ontstaat er ruimte voor inzicht en groei.

Ga naar de opleiding

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.