Gecontroleerde uitbraak van Nasty Selves (Corona: 23 maart 2020)
Er is een groot misverstand tussen ergens van houden en datgene goedkeuren.
Ergens van houden is de diepste vorm van erkennen dat iets bestaat, voorbij ieder oordeel.
Ergens van houden betekent dat een werkelijkheid zich in je mag nestelen, ongeacht of die werkelijkheid fijn of verschrikkelijk is, vernieuwend of destructief, kansen geeft of elke hoop ontneemt.
Goedkeuren betekent dat jij of wij ook wíllen dat een verschijnsel in ons midden of in onze samenleving is. Of we iets wel of niet goedkeuren hangt af van onze normen, onze cultuur, onze patronen, de tijdgeest, onze belangen en de mythen waar we in geloven.
Als onze kudde bedreigt wordt door iets dat van buiten af komt, is saamhorigheid ongelooflijk kostbaar. De kudde als geheel heeft een grotere overlevingskans.
Als de druk hoog wordt op de kudde als geheel of op elk individu, dan worden de nasty selves wakker. Díe eigenschappen in jou en in ons, die soms zonder dat we het weten of zonder dat we het willen, het stuur van ons overnemen. Vernederen, verraden, achterbaks zijn, triomferen, ervan genieten dat wij het beter doen dan een ander land en noem maar op.
In de kern, voel maar na, zijn nasty selves vormen van levensenergie die eerder iets los willen maken dan willen bestendigen.
Nasty selves zijn er.
Ze komen tevoorschijn onder druk.
Ze dienen meer het voortleven dan het overleven.
Als we in tijden van saamhorigheid een lock-down doen voor nasty selves, wat zullen de gevolgen zijn?
Durven we ons in dienst laten nemen door een gecontroleerde uitbraak van nasty selves, waardoor hun levensenergie inzetbaar wordt om te beëindigen wat beëindigd wil worden en er ruimte ontstaat voor iets nieuws?
Jan Jacob
die eigenlijk altijd zijn zin wil krijgen
Wil je meer leren over systemisch werk en opstellingen?
Aanbod
Groei op professioneel, persoonlijk of maatschappelijk vlak met een cursus, training of coaching van het BHI.
Over het BHI
Het BHI is hét opleidings-, kennis- en onderzoekscentrum voor systemisch werk. Maak kennis met het team, onze locaties en historie.
FAQ's
Ben je nieuw hier of is iets niet duidelijk? Bekijk de veelgestelde vragen over systemisch werk in het algemeen of het BHI.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.
InschrijvenOver het Bert Hellinger Instituut
Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.