Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

25 maart 2020| Coronavirus, Systemische Mijmeringen

Inventiviteit en creativiteit (Corona: 25 maart, 2020)

Inventiviteit en creativiteit broer en zus? Integendeel!

Inventiviteit komt vanuit het zogenoemde eenheidgeweten. In tijden van schaarste worden we inventief. Schaarste in de zin van dat dingen niet meer kunnen of werken zoals voorheen. Als we inventief zijn gebruiken we alles wat we al weten en al kunnen om op een andere, vaak slimmere manier in te zetten. Wat we aan nieuwe mogelijkheden of combinaties bedenken moet er nog net voldoende bij horen om geaccepteerd te worden en ook bijdragen aan de uitwisseling en flow. Zoom-bijeenkomsten wanneer we elkaar niet meer live van nabij kunnen ontmoeten. Hotels als ziekenhuis, enzovoorts. Inventiviteit kanaliseert levensenergie.

Creativiteit, schepperschap, komt vanuit de evolutionaire kracht, vanuit Geist. Er wordt iets geschapen dat nog niet eerder gedacht was. Tijdens schepperschap zijn we verbonden met iets dat er nog niet is. We zijn innerlijk in ‘Ma’, het Japanse woord voor ‘betekenisvolle leegte’, die gevuld wil worden. De prijs voor creativiteit is eenzaamheid, onbegrepen worden en zonder uitzicht op een return on investment of een balans in nemen en geven. Creativiteit is voorbij het bestaande. Het maakt ruimte voor nieuwe levensenergie. Creativiteit is onvoorwaardelijk.

Tussen het eenheidgeweten met haar inventiviteit en het evolutionaire geweten met haar creativiteit staat het systeemgeweten met haar onbewuste patronen. Dit geweten wil vooral dat er, ten dienste van stabiliteit en continuïteit, niets verandert.

Inventiviteit heeft als bron het verleden: alles wat we in vele jaren en generaties hebben ontwikkeld.
Creativiteit heeft als bron de aanstormende toekomst: dat wat leven van en met ons wil.

Hoeveel inventiviteit wekt Corona op?
Hoeveel creativiteit ontstaat er in het aangezicht van Corona?
Hoe kijkt inventiviteit naar creativiteit?
Hoe kijkt creativiteit naar inventiviteit?
Waar gaan ze hand in hand?
Waar sluiten ze elkaar buiten?
Welke is vooral nodig in tijden van crisis?
Welke is vooral nodig in tijden van transformatie?
Waar blokkeert inventiviteit de creativiteit?
Waar frustreert creativiteit de inventiviteit?
Hoe scheppen ze ruimte voor elkaar?

Jan Jacob Stam

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.