Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

Barbara Hoogenboom

Is mede-eigenaar van en opleider bij het Bert Hellinger instituut Nederland.

Profiel
9 juli 2021| Overig

Meer dan past

Het is alweer een jaar geleden. Een jaar geleden dat Jan Jacob, de oprichter van het Bert Hellinger Instituut voelde dat zijn bestemming in ons instituut was bereikt. Hij vervolgt zijn eigen weg sindsdien. En we concludeerden onlangs gezamenlijk ‘het lijkt wel of er veel meer is gebeurd dan er in één jaar past’. En zo voelt dat ook. En wellicht is dat niet volledig toe te rekenen aan die grote wijziging in onze organisatie en onderlinge relatie, maar ook aan alles wat er in, om èn door ons heen gebeurt.

Wat is er veel bewogen, wat is er veel ontwikkeld, wat heeft zich veel ontwikkeld. Het lijkt of een nieuw soort vrijheid zich meester van ons heeft gemaakt. Vrij om afscheid te nemen van wat niet langer past, vrij om te voelen wat nu nodig is, vrij om te ontwikkelen. Het stroomt. Als dit zo doorstroomt, voelen we wellicht volgend jaar weer dat er meer is gebeurd, dan in één jaar past. En dat voelt best lekker.

Hieronder een klein inkijkje in onze ontwikkelingen.

 • We hebben onze belangrijkste opleidingen opnieuw ‘uitgevonden’, met als gevolg dat:
  • we niet voornamelijk focussen op het systeemgeweten, maar juist op de interactie tussen de gewetens en de evolutionaire kracht
  • je bij organisatie-gerichte opleidingen eerste een stuk persoonlijke systemische ontwikkeling krijgt
  • opleidingen wat langer zijn geworden
  • de meeste opleidingen ook een onderdeel online systemisch werken bieden

 

 • We kiezen ervoor om niet alle opleidingen en workshops op onze eigen locaties (Groningen en Amsterdam) te doen, maar je vindt ons nu ook regelmatig op andere plekken. We groeien ook een beetje uit ons jasje in Groningen en Amsterdam… Die andere plekken liggen vaak in de buurt van waar trainer/begeleider zelf woont, zodat we ook een beetje beter voor onszelf zorgen! Denk aan Westbroek (Utrecht), Wageningen, Nijmegen, Hedel en Texel.

 

 • We hebben ons laten vinden door een prachtige nieuwe Master…de Master Systemisch Begeleider- en Interventieschap. Die gaat voorbij aan of je nou organisatie- of familieopsteller bent, aan of je daadwerkelijk met opstellingen werkt of anderszins systemisch faciliteert. De eerste editie hiervan zat in een aantal dagen vol, er komen extra edities aan. Overigens is het wel nodig dat je een basisopleiding hebt voltooid om aan deze opleiding mee te kunnen doen.

 

 • We genieten ervan om zelf met leiders en richtingbepalers in het veld te werken, om bij te dragen aan de grootse veranderingen waarvan je voelt dat ze onderweg zijn. Zo hebben we dit jaar een systemisch onderzoeksproject naar het potentieel van commons / burgerinitiatieven gedaan in opdracht van Ministerie van EZK en zijn we nu druk met het toegankelijk maken van de inzichten.
  Zo komen we op uitnodiging in bedrijven en instanties terecht waar we maatwerk-interventies en opleidingen doen. We dragen bij aan het programma op Springtij Forum op Terschelling, waar naar verwachting 800 deelnemers uit de politiek, overheid, bedrijfsleven, kennisinstituten en sociaal middenveld elkaar ontmoeten in een omgeving vol kunst, kennis en natuur.

 

 

 • En velen van jullie weten dat we ‘voor Corona’ regelmatig de wereld overvlogen om in het buitenland opleidingen en workshops te verzorgen. Het vliegen staat al een tijdje on hold, maar het buitenland weet ons nog steeds te vinden. We verzorgen online programma’s in o.a. Chili, Spanje, Rusland, Brazilië, Engeland en Roemenië. En we nemen de auto naar België 😉

 

 • En we halen ‘het buitenland’ online bij ons binnen, bijvoorbeeld door de opleiding Systemisch Adviseren (Systemic Consulting) online te geven. En in het najaar ‘komt’ Diana Claire Douglas een online Masterclass maatschappelijke opstellingen geven verspreid over drie sessies.
  Ook hopen we weer deelnemers uit het buitenland fysiek in ons huis te ontvangen in 2022. We bereiden een internationale blended opleiding System Dynamics in Organizations voor, alsmede een internationale Master Systemic Facilitator- and Interventionship.

 

 

 • En last but not least: vanaf September krijgen we er een collega bij op kantoor: Zazet Delis. Zij zal samen met Lisa Djasmadi het eerste contact zijn voor ieder met vragen en wensen tot informatie. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.