Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

18 maart 2020| Coronavirus, Systemische Mijmeringen

Corona: 18 maart 2020

Geist
Tja, daar istiedan!, zoals ons zoontje vroeger zou uitroepen als er iets voor hem onverwachts tevoorschijn schoot.

Daar istiedan! De evolutionaire kracht in volle omvang. Bert Hellinger zei het al: Geist (zoals hij de evolutionaire kracht noemde) veroorzaakt zowel dat wat wij voorspoed noemen als dat wat wij crisis noemen.

Wat Geist, de evolutionaire kracht, precies voor ons in petto heeft is niet te bedenken. Het bewustzijn van ons is is mijlenver verwijderd van het bewustzijn van Geist.
Dat is de essentie van de evolutionaire kracht: niet weten wat er op ons af komt. Als we ons werkelijk inlaten met deze kracht kunnen we alleen maar heel bescheiden worden.
Gelaten. Wat een heel actieve vorm van aanwezig zijn is.

Ik snap nu opeens de uitdrukking ‘de geest is uit de fles’…..

Hoe reageren wij eigenlijk op die evolutionaire kracht?

Houvast
Boven dit stukje staat een datum. Dat is het enige houvast dat ik heb als het om de loop der gebeurtenissen gaat. Drie dagen geleden, op 15 maart, terugkijkend dus, zag de werkelijkheid er nog heel anders uit dan vandaag. Dus hoe het er over drie dagen uitziet? Ik vrees dat ik elke voorspelling of extrapolatie moet laten varen.

Voorspellingen komen uit het domein van de bewuste wil, van de planbare toekomst, van dat wat er wel mag zijn en dat wat er niet mag zijn. Voorspellingen proberen een beetje toekomst in het hier en nu te halen. Alsof dat zekerheid geeft. En daarmee minder angst en minder euforie. Angst en euforie zijn de twee emotionele goden die in ons loskomen als de evolutionaire kracht los breekt.

Patronen
Patronen zijn ook een vorm van houvast. De bedoeling van patronen is om continuïteit, stabiliteit en voorspelbaarheid te scheppen. Los van de vrije wil. Het is de meest zekere vorm dat dingen doorgaan zoals ze al heel lang gaan.
Geist kan patronen los schudden. Dat is Geist niet gelukt na de bankencrisis in 2008. Het eerste wat we te doen hebben als we een crisis met elkaar overleven is de rommel opruimen en zo snel mogelijk weer opbouwen. De snelste en zekerste manier om dat te doen is vanuit de patronen die wij zo lang gediend hebben. Uiteindelijk zijn namelijk de patronen in de wereld onze meesters. Niet Trump of een regering of een multinational. En omdat patronen, net als Corona, niet zichtbaar zijn, gehoorzamen we hen blindelings. Mét liefde en toewijding.

Als we vandaag, 18 maart 2020, horen dat in China de bedrijven langzaam weer op gang komen, en we daar wellicht een zekere hoop uit putten, dan kan het niet anders of die bedrijven laten zich leiden door dezelfde patronen als van voor de Corona uitbraak. Zou het hier anders gaan?

Jan Jacob (achternamen doen er even niet meer zoveel toe)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van het waarom van ons zijn en doen. Met organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.