Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

19 maart 2020| Coronavirus, Systemische Mijmeringen

Corona: 19 maart 2020

Systemische beslommeringen

De meedogenloze schoonheid van een virus

Ik kijk naar mijn robotstofzuiger. Ze staat nu stil op te laden. Annie. Ze doet precies wat er van haar gevraagd wordt. Haar sporen laten een wonderschoon patroon achter in het grote rode ronde kleed. Ergens hou ik van haar. Bizar.

Het is een ding. Een virus is meer een ding dan een levend wezen. Met een fabelachtige schoonheid van eenvoud en precisie. Heeft Geist dit bedacht? De evolutionaire kracht? Die kracht die zowel bewegingen met grote maatschappelijke gevolgen in gang zet als ieder van ons vertelt in welke mate we in afstemming zijn met wat leven van ons wil?

Ik ga me niet meer afvragen wat Corona ons te vertellen heeft. Dat is niet aan mij. Dat is mogelijk niet eens aan mensen.

Wat ik wel besef, is dat we ons uitsterven aankijken. Niet onze sterfelijkheid, maar ons uitsterven.
Wat er precies uitsterft, dat is te groots voor mij om over na te denken.
Kunnen we, in het aangezicht van ons uitsterven, nu of later, Corona omarmen, haar schoonheid bewonderen en haar ooit lief hebben?

Jan Jacob

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.