Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Blogs

20 maart 2020| Coronavirus, Systemische Mijmeringen

Corona: 20 maart 2020

Systemische oprisping

Dit wordt een ik-stukje.
Niet ‘ik’, in de zin van ego, maar ‘ik’ als kleinste systeem.

Ik heb niets meer te zenden.
Ik heb te aanvaarden.
Onze sterfelijkheid in de ogen kijken, als menselijke soort, als Hellingerinstituut, maakt me diep van binnen heel erg rustig.

Het is bijzonder om nu als menselijke soort prooidier te zijn. Dat voelt zo nieuw!
Als bedreigde kudde worden we onrustig, gaan in de alarm-stand. We proberen uit alle macht in contact te blijven met elkaar, om niet uiteen gedreven te worden, vanuit een diep besef of geloof dat de kudde als geheel dan meer kans heeft.
Misschien zijn we ook heimelijk blij dat een ander uit de kudde aan het prooidier ten offer valt en niet wijzelf.
Soms voel ik de neiging of in elk geval de bereidheid om me te offeren als ‘het zo moet zijn’ en anderen kunnen leven.

Ik voel me niet meer oprichter van het Hellingerinstituut.
Ik wéét dat ik eigenaar ben van mijn huis, mijn spullen, mijn bedrijf, maar voel me niet meer zo.
Ik wéét dat ik Groninger ben, maar voel me niet meer zo.
Ik wéét dat ik eigenlijk online cursus moet gaan geven, maar ik voel me geen opleider meer.
Met andere woorden: al mijn functies laten los.

Relaties raken ge-deconstrueerd.
Gehelen breken we liefdevol op in kleine, op zich levensvatbare stukjes.
En we hebben geen manier om te weten wat er uit die lego-steentjes voor nieuws gaat ontstaan.
Voor nu is er alleen een blote ‘ik’ over.
Mét alle emoties
Onbeschut

Jan Jacob

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.