Het fundament van systemisch fenomenologisch werk

Opleiding

Systemisch coachen

Een opleiding systemisch coachen geeft je nieuwe handvatten in de coaching van jouw cliënt. Tijdens deze opleiding leer je hoe je toegang krijgt tot systemische informatie die veelal onbewust, of halfbewust, ligt opgeslagen in het systeem van de cliënt. Wanneer je coacht met deze informatie, ontstaat er een nieuw perspectief – en vervolgens ruimte voor inzicht en groei. 

Voor wie een opleiding systemisch coachen bedoeld is

Systemisch coachen is voor iedereen die coachingsituaties in het professionele leven tegenkomt – of verwacht tegen te gaan komen. Deze opleiding kan daarmee nuttig zijn voor vele professionals: coaches, managers, therapeuten, projectleiders, docenten, artsen, etc .

Wat systemisch coachen doet

Wanneer mensen problemen ervaren in hun leven, zich ongelukkig voelen of ongewenst gedrag vertonen, richt coaching zich vaak op omstandigheden in het nu. Terwijl een uitgescheurde bladzijde uit de geschiedenis de ware achtergrond kan zijn voor het probleem. Bovendien focus je je bij systemisch coachen – anders dan bij klassieke coaching – éérst op het systeem als geheel en daarna pas op je cliënt.

Met systemisch coachen dring je door tot de werkelijke oorzaak. Zo creëer je voor je cliënt de ruimte om blijvend verder te komen.

Wat een opleiding systemisch coachen doet voor je eigen ontwikkeling

Als systemisch coach leer je oordeelloos waarnemen en handelen. Je onderzoekt onderliggende patronen en leert wat van de werkelijke geschiedenis erkend moet worden voor je cliënt een volgende stap kan zetten.

Op de opleiding Systemisch coachen leer je daarom luisteren met oren die zich steeds afvragen: “Voor wat is dit vraagstuk een oplossing?”. “Wat in het systeem wil gezien worden en weer een plek in de geschiedenis hebben?”

Als begeleidend systemisch coach leer je dat je een proces in beweging kunt brengen om oude, niet werkende patronen te laten varen en nieuwe wegen in te slaan. Je ontdekt dat een vraagstuk er vanuit een ander perspectief anders uit kan zien – of zelfs helemaal geen vraagstuk meer is.

Doel van een opleiding systemisch coachen

Het doel van een opleiding systemisch coachen is dat je na afloop op een systemische wijze cliënten kunt begeleiden en de houding en principes van systemisch fenomenologisch werk kunt inzetten.

Na het afronden van een opleiding systemisch coachen:

  • heb je kennis van de werking van systemen en de drie mechanismen: eenheidsmechanisme, systeemmechanisme en evolutionaire kracht
  • kun je oordeelloos, fenomenologisch systemisch waarnemen en handelen
  • open je een nieuw perspectief bij de cliënt door essentiële vragen te stellen, waardoor de cliënt inzicht krijgt in zijn/haar systemische positie
  • kun je patronen uitleggen en de cliënt bewust inzicht geven in zijn of haar (tot dan toe) onbewuste patronen

Opleidingen systemisch coachen

Het Bert Hellinger Instituut biedt verschillende opleidingen op het gebied van systemisch coachen. Zowel in het Nederlands als Engels, online of fysiek, voor een kortere of langere periode. Enkele voorbeelden van opleidingen zijn:

 

Opleiding Systemisch coachen

Systemisch coachen en systemisch leren waarnemen en denken staan bij deze opleiding centraal. Hoe kun je je cliënt systemisch coachen? Met toegang tot informatie die veelal onbewust, of halfbewust, ligt opgeslagen in het systeem van de cliënt ontstaat er een nieuw perspectief – en vervolgens ruimte voor inzicht en groei.

Deze opleiding bestaat uit 11 dagen, verdeeld over 5 blokken.

Bij deze opleiding ontvang je het boek Systemisch coachen, geschreven door Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder. Dit boek is een prachtige voorbereiding of aanvulling op je opleiding. Je leert je eigen vragen te formuleren, je eigen verdieping te creëren en deze kennis toe te passen in je coaching.

Ga naar de opleiding Systemisch coachen.

Volg je liever een opleiding die fysieke en online bijeenkomsten combineert? Ga dan naar de opleiding Systemisch coachen – blended.

 

 

Opleiding Systemisch adviseren en teamcoachen

In de opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen leer je vanuit de systemische bril kijken naar wat in organisaties en teams speelt. Als de samenwerking stagneert, patronen hardnekkig zijn of de verandering steeds stokt, dan zit de oorzaak vaak niet tussen mensen maar in het systeem. Deze opleiding leert je hoe je vanuit systemisch perspectief kunt bijdragen aan de vitaliteit en groei binnen organisaties en teams.

De opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen vergroot je systemisch bewustzijn en helpt begrijpen wat organisatiesystemen nodig hebben om vitaal te zijn en te groeien. Je leert alledaagse interventies te doen, niet om opstellingen te begeleiden.

Bij deze opleiding ontvang je een exemplaar van het boek Systemisch adviseren. De organisatie als levend systeem en de bijbehorende kaartenset. Ervaren systemisch coaches Siebke Kaat en Anton de Kroon leren jou systemisch te interveniëren.

Ga naar de opleiding Systemisch adviseren & teamcoachen.

 

Aanmelden voor een opleiding systemisch coachen?

Bekijk direct het actuele aanbod opleidingen, workshops en trainingen systemisch coachen bij het Bert Hellinger Instituut!

Agenda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wij sturen maandelijks de nieuwste blogs, vlogs en ons cursusaanbod via onze nieuwsbrief. Blijf op de hoogte en schrijf je in.

Inschrijven

Over het Bert Hellinger Instituut

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch bewustzijn geeft inzicht in het waarom van ons zijn en doen. Met familieopstellingen en organisatieopstellingen ontstaat ruimte voor beweging. Het BHI geeft opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van systemisch werk, opstellingen, leiderschap en coachen. Ook werken we rechtstreeks met organisaties die willen leren over hun onderstroom. Zo dragen wij bij aan de ontwikkeling van mens, organisatie en maatschappij.

SYSTEEMLAB
Voor aanstormende en gevestigde leiders. Een initiatief van het Bert Hellinger Instituut.